Balatonfűzfő

2013.11.09. 17:01

Felszentelték a templomot

Küngös – Megvalósult egy tíz évvel ezelőtti elhatározás, rengeteg fáradságos munka, önzetlen adományozók segítségével elkészült az Árpád-házi Szent Kinga templom, amit szombaton felszenteltek, az ünnepélyes szentmisét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta.

Halmos György

Az országban negyedik helyszínként, az épülő Szent Kinga templom gazdagodott a névadó ereklyéjével, amit még március elején helyzetek el és áldottak meg. IV. Béla lánya, Árpádházi Szent Kingának az ereklyéjét Küngösre a lengyelországi Ószandecből hozták, ahová Kinga V. Boleszláv fejedelem, férjének halála után vonult vissza. Kinga klarissza apácaként 1292. július 24-én halt meg, 1690-ben avatták boldoggá, 1999-ben szentté.

Szent Kinga Lengyelország és Litvánia védőszentje. A templomban két mellékoltár Szent Norbert és Szent Benedek tiszteletére lett állítva, ezeket az oltárokat az ünnepi szentmise keretében dr. Horváth Lóránt Ödön Premontrei prépost apát áldotta meg. A templom építése még 2005-ben kezdődött, Beke Zsolt esperes plébános kezdeményezésére. Azóta az építkezés többségében adományokból valósult meg. A szombati felszentelésen a környékbeli polgármesterek mellett részt dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!