Balatonrendes

2016.02.22. 16:28

Falusi ízek mindenkinek

Balatonrendes - Az önkormányzat disznóvágásra hívta és várta hétvégén a helybeli lakosokat, üdülőtulajdonosokat.

Civil Tudósítónktól

Egy olyan igazi disznóvágást láthattak, akik jelen voltak, amelyet már csak megidézni lehet, ugyanis sokáig tilos volt a disznótartás a Balaton mellett környezetszennyezési okokból.

Ma már a kapirgáló csirkék sem futkároznak az udvarokon. Ahogy az itt élők életkora emelkedik, úgy mennek feledésbe a helyi hagyományok.

Az emlékek felidézése jegyében több mint húsz éve a község apraja-nagyja bevonásával és baráti segítők részvételével kerül sor a hagyományos disznóvágásra. Aki látta vagy láthatta a disznóölés és -feldolgozás fortélyait, annak emlék e nap. Estére sült a kolbász, hurka, pecsenye a több mint tízéves kemencében, amiről saját kezűleg a polgármester gondoskodott. A meghívott vendégek toros vacsorát kaptak, amelyet kellemes baráti beszélgetések közben fogyasztottak el. A hagyományt folytatni kell, a közösség érdekében, bízva annak összetartó erejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!