Balatonrendes

2016.10.30. 15:40

Átnevezik a rizlingünket? Látogatóban jártunk a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben

Balatonrendes - Új nevet kap a legnépszerűbb fehér szőlő, az olaszrizling, mert a mostani távoli a karakterétől, s nem igazán eladható ezzel a névvel külföldön.

Civil Tudósítónktól

Nemrégiben alkalmam adódott, hogy elmehessek kísérőként a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetébe Kecskemétre, amely a Badacsony Borászati Kutató Intézet telephelye. Munkavédelmi oktatás és bejárás történt, ezek kötelező dolgok. A telephelyen, a parkban bejártam a konzultációk alatt a környéket.

Kiss Géza, a telephely gondnoka, mindenese, az útbaigazító, a háttérben Mathiász János szobra

Még tőkén a Tiborc nevű fajta (Fotó: Perger Katalin)

Először az épület fogott meg, ahol egykor Mathiász János, a nagy szőlőnemesítő élt. Jogi végzettsége, a hivatali munka igazából nem érdekelte, újratelepített szőlőket, fajtákat nemesített, életében legalább 1600 fajtát. A filoxéra a tizennyolcadik század pusztítója volt, tudta, hogy a homokon a szőlőtőke gyökerét nem támadhatja meg ez a betegség. Badacsony környékén pusztultak el a szőlők filoxéra miatt, Keresztury Dezső, volt iskolám, Nemesgulács örökös tisztelője családi kötelékei révén sokszor megemlékezett róla írásaiban. Mathiász Jánosról nem igazán jelenik meg cikk, pedig a történelmi borvidékek az általa honosított szőlőfajtákból igazi nyereséget tudnak maguknak kihozni, nemcsak itt, hanem külföldön is. A szőlőbirtok ma 40 hektáros, 20 betelepítve, 20 még kialakulóban, 1250 elnevezett szőlőfajta van, még ugyanennyi elnevezésre vár. Amúgy itt a madár sem jár, mert vijjogó vércsehangok elriasztják az élő madarakat. Apám, ha kérne a kedvenc fröccséből, szegény, ha élne, nem tudnám teljesíteni a kívánságát. Nincs itthon rizling! Se olasz, se semmilyen. Mandulásat elfogadsz?

Perger Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!