Balatonszepezd

2015.07.11. 18:04

A foltúton járnak

Balatonszepezd - Miközben az uraknak a borút kínál foglalatosságot, az asszonyok is kitaláltak maguknak valamit: ők a foltutat járják a Káli-medencében.

Tremmer Tamás

A foltvarrás az egyik legősibb kézi technika. Az a ritka tevékenység, amelynek csak jó oldala van. Mindezt Fekete Emese mondta, amikor köszöntötte a balatonszepezdi Bertha Bulcsu Közösségi Házban a Kővágóörsi Kézimunka Kör kiállításának megnyitásakor. Hozzátette, mivel a foltvarrást közösségben művelték, közösségépítő ereje volt, és még van ma is. Miközben az uraknak a borút kínál foglalatosságot, Fekete Emese ötletére az asszonyok a foltutat járják a Káli-medencében.

Fekete Emese és Kiss Gyuláné egy táskát mutatnak. Közösségben alkotni jó (Fotó: Tremmer Tamás)

Kiss Gyuláné Zsuzsa programszervező a Naplónak elmondta, a programsorozatot 2012-ben indították. Először csak a Káli-medence településein vitték körbe a kézműves remekműveket, aztán nyitottak a Balaton-part irányába is. A különféle településekre különböző csoportokat visznek. 2012-ben öt-, a következő évben tíz-, majd után hét helyre jutottak el, idén nyolc településen kilenc csoport mutatkozik be.

Balatonszepezdre negyedszer jöttel el, ezúttal a Kővágóörsi Kézimunka Kör tagjait látták vendégül. A tárlókon, asztalokon csodaszép horgolásokat, foltvarrásokat, hímzéseket láthatnak az érdeklődők, köztük egy 90 éves asszony munkáit. A kiállítás megtekinthető július 24-ig, minden nap 16 és 20 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!