Balatonszepezd

2015.08.26. 13:30

Csángó vendégeink

Balatonszepezd/Lábnyik - Moldvai csángó gyerekek érkeztek az államalapítás ünnepét megelőzően a szepezdi ifjúsági táborba. A húsz lábnyiki, somoskai, klézsei kisiskolás Benke Paulina somoskai tanítónő kíséretében egy héten át anyanyelvi környezetben gyakorolhatta a magyar nyelvet.

Civil Tudósítónktól

Mintegy másfél évtizede jött létre az országos hálózattal rendelkező Keresztszülők a Moldvai Csángó Magyar Oktatásért Egyesületet, (KEMCSE) melynek célja a csángó-magyar kultúra megőrzése, a magyar nyelv ápolása és tanítása. A csángó falvak iskoláinak oktatási nyelve a román, magyart csak heti három órában tanítják idegen nyelvként. A magyar állam és az AMMOA (A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány) támogatásával Lábnyikban felépült Magyarok Házában azonban fakultatív formában is tanulhatják a kisdiákok és óvodások őseik anyanyelvét.

Csángó viseletbe öltöztek a vendégek. Anyanyelvi környezetben gyakorolhatták a magyart Szepezden
Fotó: Kiss Albertné

- Örvendünk nagyon, hogy évente többször is jöhetünk Magyarországra különféle alapítványok támogatásával. Tavaly Áldozó Tamás, Pápa polgármestere meghívására adventkor Pápán szerepeltünk, a következő évben pedig a néptáncfesztiválon vettünk részt. Idén a Pápai borheteken is itt voltunk - sorolja boldogan Paulina a meghívások eseményeit.

Augusztus 20-án megható esemény részesei lehettek Szepezd katolikus hívői. Ünnepi szentmise után a csángó viseletbe öltözött gyermekek István királyunkról, Máriáról énekeltek. Műsorukat a Csángó himnusszal zárták.


Szerző: Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!