Belföld

2006.10.16. 02:29

Még egy lyuk a zászlón

Veszprém (vdp) - Annak ellenére áll a megyeszékhelyen a színházkertben az 56-os emlékmű, hogy pénteken a polgármesteri hivatal leállította az építkezést. A kivitelezők péntekről szombatra virradó éjszaka az emlékmű fémelemeit az alaphoz erősítették. A forradalom ötvenedik évfordulóján, október 23-án azonban mégsem avatják fel.

Varga Domokos Péter

Ettől függetlenül úgy véli, az építéssel kapcsolatban felmerült kifogások semmiképpen nem indokolják a leállítást, azt egyértelműen politikai döntésnek értékeli. A munkálatok folyamán végig kapcsolatban álltak az önkormányzattal, ha kifogások merültek fel, azt már korábban közölni kellett volna velük. Ilyen azonban nem történt, sőt az alapozásra a hivatal kiadta a teljesítés igazolását. Ez azt jelenti, hogy elfogadták az időközben végrehajtott változtatásokat, azaz - a hivatal eddigi ráutaló magatartásából is az következett - fennmaradási engedéllyel megoldható lett volna a probléma.

Bármi lesz is a vita vége, az már bizonyos, hogy a forradalom ötvenedik évfordulóján, október 23-án nem avatják fel az emlékművet, mert - hangzik a városháza indoklása - nem készült el a környezet parkosítása, sem a hozzá tervezett dísztó. Rajk László közölte, az eredeti tervek szerint is három ütemben történt volna a kivitelezés, az elsőben csak a szobor felállítását írták elő. A közgyűlés által elfogadott pénzügyi keret - az első ütemre húszmillió forint - is ennyit tesz lehetővé. Az eredeti elképzelések szerint ebben a készültségi állapotban tervezték az avatást. A dísztó elkészítésére és a parkosításra az önkományzat közbeszerzési pályázatot írt volna ki, azaz a lebonyolítás a várost terheli - jelentette ki Rajk László.

A kialakult helyzetről szerettük volna megkérdezni Debreczenyi János polgármestert is, azonban őt tegnap nem értük el. Dr. Herth Viktória, a polgármesteri hivatal kulturális irodájának vezető- je megerősítette lapunknak, hogy az emlékművet nem avatják fel október 23-án. Azért nem lesz avatóünnepség - indokolt -, mert az emlékmű magából a szoborrészből, az alatta lévő tóból és a körülötte lévő parkból áll, és ezek kialakítása még nem történt meg. Egy nem teljesen elkészült emlékművet tehát nem avatunk fel - hivatkozott Herth Viktória a polgármes- ter álláspontjára. Arra a felvetésre, hogy ez az ütemezés akkor is ismert volt, mikor az avatást korábban elhatározták, nem kívánt reagálni.

A városi megemlékezést az idén a megyeszékhelyen a színházkerti kopjafa előtt rendezik, köszöntőt Debrecze- nyi János polgármester, ünnepi beszédet Szűcs István, a Veszprém Megyei Forradalmi Tanács hajdani tagja mond. Ezt követően a Pan- non Várszínház erre az alkalomra készített műsorát láthatják az egybegyűltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!