Belföld

2009.01.12. 03:28

Átadták az Brusznyai-emlékérmeket

<b>Veszprém</b> - <em>Zeitler Gusztáv</em>, a Padányi katolikus középiskola tanára és <em>Andó Bálint</em>, a Lovassy László Gimnázium végzős diákja kapta az idei Brusznyai-díjat.

Balla Emőke

Az antikvitás hagyományait, értékrendszerét, Homérosz műveit állította példaként Havas László klasszika-filológus, a Debreceni Egyetem professzora a húsz éve működő Brusznyai Alapítvány által szervezett szombati emlékesten a Pannon Egyetem aulájában.

Brusznyai Árpádra tanítványa, Havas László emlékezett. Mivel Brusznyai Árpád kutatásának központjában Homérosz állt, a professzor az Íliászból és az Odüsszeiából említett példákat az erkölcsileg szép és jó eszményére. Ahogy Homérosz, úgy Brusznyai is az emberi méltóság szentségét hirdette. 

Senkinek nem hagyta az önkényes ítél-kezést, 1956-ban a törvényességre hivatkozva tagadta meg a fegyvert a fiataloktól, hiszen tudta, csak az emberi nemesség győzedelmeskedhet a bitorlók fölött.

Kolti Helga színművész Radnóti Miklós 1944-ben írt versét szavalta, majd Imre Frigyesné, a Brusznyai Ala-pítvány kuratóriumának elnöke rámutatott Brusznyai és Radnóti sorsának tragikus egyezéseire. 

Mindketten oly korban éltek , amikor a társadalomban, a civilek világában nem volt elég erő, hogy megvédje a tisztességtelen hatalomtól a naiv és tisztességes embert.

Beethoven Egmont-nyitányának dallamai után Dvorák Te Deum Laudamus című műve csendült fel, mely magyarországi ősbemutatónak tekinthető, zeneértők számára is újdonság. 

A monumentális zenedarabot a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus és a Dohnányi szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar adta elő, Kováts Péter vezényletével. Közreműködött Tokody Ilona és Rácz István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!