Belföld

2009.01.20. 03:28

Figyelnek az idősekre

<b>Megyei körkép</b> - Télen külön figyelnek az idős, egyedülálló emberekre, nehogy valami baj történjen velük.

Munkatársainktól

Az önkormányzatok mindenütt gondoskodnak róluk, ám ennél is fontosabb, hogy a szomszédok tudjanak egymásról, jelezzék, kinek milyen segítségre van szüksége. Lókút polgármestere, Surányi Mihály például naponta végigjárja a falut, be- néz az emberekhez, beszélget velük.

Így aztán pontosan tudja, kire kell odafigyelni. Lókúton egyébként is mindenki ismer mindenkit és nagyon összetartó a közösség. Az 500 lelkes településen 187 nyugdíjasból 66 özvegy. Egyharmaduknak visz ebédet a falugondnok, a többiek gondoskodnak magukról. 

Amikor az egyik idős nénit két napig nem látták a boltban, azonnal érdeklődtek utána. Kiderült, megbetegedett, ezért a lánya magához vette, aki a szomszéd faluban lakik. Egy otthonától megfosztott falubelijükről is gondoskodtak: a lókúti polgármester személyesen intézte el, hogy az illetőt vegyék fel a veszprémi hajléktalanszállóba. 

Nagyvázsonyban a főállású szociális gondozó nyolc emberről gondoskodik. Mindennap ellátogat az idős emberekhez, bevásárol nekik, ha kell, fát vág, s befűt náluk. Ha marad ideje, elbeszélget velük. 

Fábry Szabolcs
polgármester hozzátette: ha bármi rendkívülit tapasztal, értesíti az orvost, beszól a hivatalba. Negyvenöten veszik igénybe a szociális étkeztetést Csetényben, ebből jelenleg nyolc egyedülállónak házhoz viszik az óvoda főztjét - tudtuk meg Kottyán Sándornétól. 

A közjegyző hozzáfűzi, aki nem jelentkezik időben az ebédért, azonnal utánanéznek, nem történt-e baja. Negyedévente tartanak megbeszélését az önkormányzat vezetői - bevonják többek között az egyház képviselőjét és az orvost is -, hogy számba vegyék, ki milyen segítségre szorul a jövőben. 

Az orvos jelzi az önkormányzatnál, ha olyan beteggel találkozik, aki egész napi törődést, ellátást igényel. Ilyenkor elsősorban a hozzátartozókat értesítik, de ha kell, elhelyezik egészségügyi intézményben. A faluban élők hatvan százaléka idős, magányos ember - mondja Rákos Margit, a 93 lakosú Vöröstó polgármestere. 

Hozzáteszi: náluk is mindenki figyel a közvetlen szomszédjára. Ha nem húzta fel a redőnyt a megszokott időben, nem füstöl a kéménye, nem jött ki reggel fáért az udvarra, átnéznek hozzá. Mivel egy hónapja bezárt a kis élelmiszerbolt, sokaknak a falugondnok intézi el a bevásárlást, váltja ki a recepteket Nagyvázsonyban. 

Balatonedericsen jól működik a segítség intézményesített formája - tudtuk meg Németh József polgármestertől. A településen Feketéné Rózsika a szociális ügyekkel megbízott személy, az ő feladatai közé tartozik a rászorulókkal való kapcsolattartás. 

Az önkormányzat több olyan személyt tart nyilván, akik magas életkoruk, egészségi állapotuk vagy negatív életvezetésük miatt különösen veszélyeztetettek. 

Az étkezési lehetőséget és egyéb házi segítséget biztosítanak számukra. Amennyiben a polgármesterhez vagy a szociális ügyintézőhöz olyan információ jut el, hogy bárki tüzelőre szorul, azt az önkormányzat terhére megveszik. Lesenceistvándon is jól működik a szociális jelzőrendszer. 

Az intézmények dolgozói figyelnek a rászorulókra. Különösen fontos a településen a nyugdíjasklub tevékenysége: összejöveteleiken kiderülnek a problémák, amit jeleznek az önkormányzatnak. Tóth Csaba polgármester szerint falun még erősek a rokoni kapcsolatok, működik a hagyományos családi modell, van összetartás, ezért nincsenek olyan szociális problémák, mint városon. 

Aki bajba kerül, azt rokonai, barátai vagy az önkormányzat biztosan kisegíti. Kapolcs polgármestere, Göntér Gyula lapunknak elmondta: sok a településen a nyugdíjas, az egyedül élő idős ember. Szociális munkás járja a falut rendszeresen, de a közmunkások, a polgárőrök, a szomszédok is jelzik, ha baj van. Ingyenes étkeztetéssel, tűzifával segítik a rászorulókat. 

Jelenleg 10 és 20 között van azoknak a száma, akiket rendszeresen vagy alkalmi jelleggel segítenek. Nagyalásonyban már több mint tíz éve működik a házi segítségnyújtó szolgálat. 

Csöngei Gábor
polgármester elmondta, hogy jelenleg 8-10 főnek segítenek rendszeresen a mindennapi életben és a házimunkák elvégzésében, télen pedig a favágás is hozzátartozik a szolgálati munkához. Ha kell, a havat is ellapátolják. 

Az ellátás színvonalát a jövő hónap elején beinduló falugondnoki szolgálat és a gépkocsi is emelni fogja - tette hozzá a polgármester. A szomszédos faluban, Dabronyban már régóta működik a falugondnoki szolgálat. Házhoz szállítják az ebédet és a felírt gyógyszereket, az otthoni munkák elvégzéséhez viszont nem kértek segítséget - tudtuk meg Sőth Ferenc polgármestertől.

- Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a településen élő idős emberek mindegyikét rendszeresen látogatja családjuk, s Tésen a szomszédok is figyelnek egymásra - válaszolta kérdésünkre Berki Józsefné polgármester. 

Megtudtuk, a polgárőrséggel összefogva az önkormányzat még karácsony előtt egy vacsorán látta vendégül a 70 év feletti tési lakosokat. - Külön támogatást nem osztunk a szép korban lévőknek, ám indokolt esetben segítjük a rászorulókat - hangsúlyozta Tés első embere. Kiemelt figyelmet kapnak a nyugdíjasok Ősiben is. 

- Az idősek világnapja alkalmából rendszeresen műsorral és vacsorával kedveskedünk a helyieknek, de hagyomány Ősiben az is, hogy köszöntjük a település legidősebb lakosát. 

Nemcsak az ünnepek alkalmával figyelünk az öregekre, az önkormányzat által üzemeltetett konyhán kedvező áron juthatnak ebédhez - mondta el a Naplónak Kerekes Anna polgármester, aki megjegyezte, karácsony előtt a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja mintegy 80 rászoruló családhoz, köztük idősekhez is juttatott el ajándékcsomagot. 

Témánkba vágó hír, hogy a tervek szerint a házi segítségnyújtó szolgálatért felelős Várpalotai Gondozási Központ további egy fővel emeli meg az Ősiben 50 embert ellátó gondozói létszámot (jelenleg ketten látják el a feladatot), ami a munka minőségében is érezhető javulást hozhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!