Belföld

2009.02.03. 03:29

Vásárlás hitelből

<b>Veszprém</b> - Hétfőn reggel az euró 298,35 forintot ért a péntek késő esti 297,78 forint után, ez 0,19 százalékos gyengülés. A dollár 232,24 forintról 234,24 forintra erősödött, vagyis a forint 0,86 százalékot vesztett.

Varga Ibolya

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az euró 300 forint fölé kerül, de úgy vélik, hogy ez akkor sem lesz tartós. 

Egy banki elemző az év közepén 280 forinton, az év végén 270 forint körül várja az eurót. A forint gyengülése különösen azoknak rossz hír, akik korábban devizaalapú hitelt vettek fel a lakásuk vagy autójuk megvásárlásához. 

Márpedig a hitelek kétharmada ilyen. Most is vannak olyan emberek, akik a devizaalapú hitelek felvételét javasolják, mert hiába gyengül a forint, még mindig kedvezőbb hosszabb távon ez a konstrukció. 

A hitel- és a gazdasági válság miatt több helyen, így Veszprémben is leálltak a lakásépítések, hiszen a fizetőképes kereslet is erőteljesen megcsappant. 

A kormány olyan konstrukció kidolgozását tervezi, mellyel segíthet azoknak, akik nem tudják fizetni a lakáshitelüket. Átveszi a törlesztést, de a tulajdonjogot is, ám utóbbit később visszaadhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!