Belföld

2009.04.29. 02:28

Időutazás Gizellával

Veszprém - A Szent Korona hiteles másolata, a magyar államiság jelképe is a városba érkezik az idei Gizella-napokon.

Varga Domokos Péter

A Szent Koronát május 9-én, szombaton 9.15 órakor az Óváros téren fogadja Debreczenyi János polgármester, valamint Juliusz Janusz apostoli nuncius és a magyar katolikus egyház vezetői - jelentették be sajtótájékoztatón. 

Az idei Gizella-napok programja az évfordulók miatt emelkedik ki az évtizedek óta immár hagyománnyá vált rendezvénysorozatból.

A Szent Korona fogadásán jelen lesz húsz magyar püspök, két magyar bíboros és Juliusz Janusz apostoli nuncius, a Vatikán nagykövete is - közölte Nagy Károly tiszteletbeli kanonok, a Szent Mihály- székesegyház plébánosa. 

Az alkalomra leszállítják a várból a Gizella-ereklyét is, majd a koronával együtt a székesegyházhoz vonulnak vele. A Szent Koronát 16 óráig lehet megtekinteni.

Magunkat ünnepeljük, Veszprém kulturális hagyományát - fogalmazta meg a rendezvény alapfilozófiáját Porga Gyula alpolgármester. A hagyományos jelmezes felvonulás a Petőfi Színház részvételével bővül ki történelmi várjátékká. Ennek részleteiről Pozsgai Zsolt és Heffner Attila, az időutazás megalkotói beszéltek. 

A játék 12 órakor a színházkertben kezdődik, s a várban folytatódik.

Garaczi Imre filozófiatörténész, a Pannon Egyetem docense a Gizella-napok keretében május 8-án tartandó magyarságtudományi konferenciára hívta fel a sajó figyelmét. A rendezvény költségvetése 11 millió forint, hárommillióval több, mint tavaly - válaszolta kérdésünkre Debreczenyi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!