Belföld

2009.04.27. 13:57

Sertésinfluenza - A betegségnek nincs köze a sertéshúshoz

Debrecen - Nem a sertésektől, és nem a sertéshústól lehet sertésinfluenzát kapni, a betegség cseppfertőzéssel emberről emberre terjed - közölte az MTI-vel a Mexikóból kiindult megbetegedések kapcsán <i>Tóth Péter</i> debreceni kutató, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke hétfőn.

nincs nev

A sertésinfluenzának annyi köze van a sertésekhez, mint a bárányhimlőnek a bárányokhoz - szemléltette a helyzetet a szakember. 

Megítélése szerint a megbetegedésekről szóló híreket nem sertéstelepek és sertéshús bemutatásával kellene illusztrálni a sajtóban, hanem zsúfolt tengerpartokkal, repülőterekkel. 

Tóth Péter szerint egy rendkívül virulens, életerős és ezért rendkívül veszélyes influenza vírusmutánsról van szó, amely emberről emberre terjed és nem csak az időseket, betegeket támadja meg, hanem a felnőtteket is leteríti. A vírus életképességére jellemző, hogy meleg időben is gyorsan terjed. 

A betegség több napig tartó, 38 fokos lázzal jár, s a szövődményei a veszélyesek - tette hozzá. 

A szakember a legfontosabb védekezési eszköznek a szájmaszk viselését tekinti. Ezzel ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a betegség terjedése - mondta a kutató. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!