Belföld

2009.05.12. 02:28

Elúszott a megnyert támogatás

Herend - Kevés képviselő voksolt az iskolafejlesztési pályázathoz hitelfelvételre; az önkormányzat 118 millió forintos támogatástól esett el.

Halmos György

A hétfői rendkívüli ülést Vajai László polgármester pénteken azért hívta össze, mert az első, csütörtöki döntés értelmében (a tizenkét képviselőből csak heten voltak jelen a testületi ülésen) érvényteleníteni kellett volna a pályázatokat. 

A hétfői ülésen megjelent az összes önkormányzati képviselő, de mivel a név szerint szavazáson hatan a hitelfelvétel mellett, hatan ellene szavaztak, így nem volt meg a minősített többség, a végeredmény nem változott, a város tulajdonképpen lemondott a már elnyert tetemes összegről. 

A polgármester az indulatoktól sem mentes ülés után eredménytelennek nyilvánította a hitelkeret beszerzésére vonatkozó pályázati eljárást, majd visszavonta az összes pályázati felhívást.

A hétfői szavazás is alátámasztotta, hogy két markáns vélemény fogalmazódott meg a testületben: a képviselők egyik fele úgy vélte, hogy a 118 millió forintos támogatáshoz szükséges az önrész, olyan fejlesztéseket tudnak megvalósítani, amire a közeljövőben nem lesz forrás, azaz hosszú évekig versenyképes lesz a herendi iskola. 

Elhangzott, hogy a megtakarításokkal annyit nyernek évenként, amiből a hitelt tudják majd törleszteni. Az ellenvéleményt megfogalmazók viszont azzal érveltek, hogy a városnak most is jelentős az adóssága a B lakóingatlan miatt, az újabb hitellel további húsz kötelezettséget vállal az önkormányzat.

A testületi ülésen a polgármester elmondta: a hitelkeret 50 millió forint, azonban, hogy mennyit használnak majd fel, csak a pályázati anyagok ismeretében lehet megmondani. 

Ezzel kapcsolatban dr. Altai Elvira alpolgármester úgy fogalmazott: ez egy olcsó hitel, mert nagyon alacsony a kamata. Jánszky László úgy látta, hogy az elektromos energián és a konyha átalakításán annyit spórolnak, amennyi a hitel visszafizetése lenne, vagyis azt a pénzt így is ki kell fizetni, csak a szolgáltatóknak. 

- Iskolákat zárnak be, a fejlesztéssel hosszú távon biztosítható a herendi intézmény jövője - vélekedett. A pénzügyi bizottság elnökének számításai szerint a hiteltörlesztés évente 4,9 millió forint lenne. Szesztay László szerint szigorú gazdálkodás mellett ez nem terhelné meg különösebben a költségvetést.

Gömbi József szerint nem elfogadható az, hogy nincs meghatározva a hitel nagysága. Márton Szabolcs viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelfelvétellel a város húsz évre eladósodik, ami azt jelenti: a Rákóczi utcában addig sem lesz normális út. 

Ehhez a véleményhez csatlakozott Kovács József ugyancsak, aki szerint nem lehet a jelenlegi helyzetben ekkora hitelt bevállalni. 

Dr. Csetényi Tünde kifogásolta, hogy a pályázati szövegben az olvasható: a város a fejlesztések előtt betervezi a költségvetésbe a hiteltörlesztést, engedményezi, hogy a helyi adóból vonják le. 

- Akkor miből fejleszt a város? - tette fel a kérdést. A jegyző ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a végső kiírásban az iparűzési adó engedményezése nem szerepelt volna, azt a győztes bank nem kérte.

A pályázatra eddig a város ötmillió forintot költött el, várhatóan ez az összeg még növekedik, mert sikerdíjat kell fizetni attól függetlenül, hogy éltek-e a lehetőséggel vagy sem.

Ezek is érdekelhetik