Belföld

2009.05.08. 02:27

Megújul a belváros

Veszprém - A megyeszékhely belvárosa 1,7 milliárd forint uniós támogatással újul meg - erről a városházán tartott sajtótájékoztatón számoltak be

Varga Domokos Péter

A megyei jogú városok integrált városfejlesztési stratégiájának támogatására kiírt pályázaton a rendelkezésre álló négymilliárd forintból Veszprém 1,7 milliárdot nyert el - közölte a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. 

Pál Béla
szólt arról, ennek oka az is, hogy a város jól alkalmazkodott a pályázati kiírásban szereplő szempontokhoz. Közfunkciókhoz ugyanis 80-90 százalékos támogatás-arányt is el lehetett nyerni, míg a vállalkozók bevonásával megvalósuló fejlesztések csak ennek felét kaphatták.

A többmilliárdos fejlesztés révén a jellegtelen aluljáró új arculatot kap, egy hosszabb, lejtős szakasz megépítésével vezetik rá a Kossuth utcára, hogy az eddigieknél jobban vonzza a gyalogosforgalmat. A munkálatoknak kellemetlen velejárói is lesznek. Az építkezés ideje alatt a megyeszékhely lakóinak türelmét, megértését kérte Debreczenyi János polgármester.

Az aluljáró mellett megújul a Kossuth Lajos utcában a posta előtti tér, a húszemeletes lakóház alatti lepényépület, a volt Séd mozi, a leendő Hangvilla épülete, a volt Korona Szálló, valamint mélygarázs épül a Vas Gereben utcában - közölte dr. Temesvári Balázs, a beruházás megvalósítására létrehozott Pro-Veszprém Kft. ügyvezető igazgatója. Az ütemezésről elmondta, a végleges tervek elfogadása után az év végére várhatóan aláírják a támogatási szerződést, a konkrét munkálatokat jövő év tavaszán kezdik, majd 2011 végére befejezik. A magánberuházók között kérdésünkre megnevezte a két legnagyobbat, a Hangvillát kivitelező Swing-swing Kft.-t, valamint a Vas Gereben utcai mélygarázst építő Vas Trend Kft.-t.

Ezek is érdekelhetik