Belföld

2009.06.19. 02:27

Gyűrűzött gólyalábak

Megyei körkép - Fehérgólya-roadshow-t szervezett országosan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Megyénkben is gyűrűztek gólyafiókákat.

Németh F. Bernadett

Az ország gólyavédelmi szempontból fontos területei vettek részt a kampányban. Csongrád, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megye, továbbá a Tápió- vidék, a gólyáiról ismertté vált Nagyhalász és környékének településein lehetett szerepet vállalni a gólyagyűrűzéseken.

Egyes helyszíneken webkamerás megfigyelési lehetőség is volt. A kamerás fészkek közül a nagyhalászi aktív webes felületet is kínál a látogatóknak, madarász-blogbejegyzések kíséretében követhetjük nyomon a gólyák fejlődését. Az MME 18. számú Veszprém megyei csoportja tegnap Ősiben fogott neki a kampánynak.

 A program a Kossuth utcában kezdődött, s további öt helyszínen folytatódott. Ősi után Berhida következett, itt két fészekben is meggyűrűzték a fiókákat. A programban az E.ON kosaras kocsival, kezelővel és szak-emberrel, mint fő támogató vett részt. 

Az érdeklődők közelről megismerkedhettek a gólyafiókákkal. A madárbarátok szívesen meséltek a madárgyűrűzésről, valamint a megyei egyesületről, mely az ország egyik legnagyobb civil szervezete.

A roadshow-t nagy érdeklődés kísérte, sok gyerek lelte örömét a kicsiny gólyák pátyolgatásában, s eközben talán meg is szerették a madarakat annyira, hogy felnőttként elhivatott madárbarátok legyenek. Hiszen a roadshownak - amellett, hogy a gólyák fontosságára irányította a figyelmet - ez is célja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!