Belföld

2009.07.02. 08:21

Az EU-tagországok megegyeztek hondurasi nagyköveteik visszahívásáról

Madrid - Az Európai Unió valamennyi érintett tagországa beleegyezett, hogy visszahívja nagykövetét Hondurasból Manuel Zelaya államfő eltávolítása miatt - mondta a spanyol közszolgálati rádiónak (RNE) a spanyol diplomácia vezetője.

MTI

"Konzultáltam európai kollégáimmal, és elmondhatom, jelenleg valamennyi európai ország tegucigalpai nagykövetének visszahívásáról döntött" - jelentette ki Miguel Ángel Moratinos.
    
Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és az Európai Bizottság nagyköveteiről van szó, így az európai külképviseletek alacsonyabb szintűek lesznek, ügyvivők vezetik majd őket - tette hozzá.
    
"Úgy vélem, ez világosan jelzi az európai és a nemzetközi közösség álláspontját, amelyre a (hondurasi) ideiglenes hatóságoknak reagálniuk kell" - így Moratinos.
    
Manuel Zelayát, aki 2006 óta Honduras elnöke, vasárnap váltotta le a parlament egy népszavazási kezdeményezés miatt, amely lehetővé tehette volna az újraválasztását, s amelyet a legfelsőbb bíróság törvénytelennek ítélt. 

Utódául ideiglenes államfőnek Roberto Micheletti parlamenti elnököt választotta meg a törvényhozás. A katonák előzőleg hajnalban az ágyából rángatták ki az elnököt, majd Costa Ricába kitoloncolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!