Belföld

2009.08.24. 02:27

Romantikus kővirágok - Százhúszért elkelt

Alsóörs - Bakos Gyula kompozíciója nyerte a 8. Aranykalapács verseny fődíját a hivatásosok mezőnyében. Ez az alkotás kelt el a szombati díjkiosztó utáni árverezésen a legnagyobb összegért.

Gaál Julianna

A virág volt a témája az idei hatnapos tábornak, melynek keretében a 17 résztvevő a művelődési ház előtti parkban készítette el alkotásait. A szobrokat helyi vörös mészkőből formázták, mely nem könnyen engedi kibontani magából az alakzatot, mert gyakran fordulnak elő benne hibák.

Ezt Hoffmann István műgyűjtő fogalmazta meg, aki az elkészült munkákat zsűrizte. Hozzáfűzte: a művészek zöme hatalmas energiát fektetett a munkába, összességében értékes alkotások születtek. A hivatásos és amatőr alkotók közül többen nagy szakmai biztonsággal nyúltak az anyaghoz, akadt azonban, aki különösen nehéz feladatra vállalkozott, a szemcsés anyag például büszt kifaragására kevésbé alkalmas. 

A téma hajlamossá tette a művészeket arra is, hogy kissé szentimentális irányba mozduljanak el. A díjkiosztó után az elkészült műveket elárverezték, ezek többségében magánemberekhez kerültek, kettőt önkormányzat, egyet az alsóörsi, egyet pedig a paloznaki vett meg - tájékoztatta lapunkat Both Gábor, a tábor szervezője. 

A díjnyertes alkotás, Bakos Gyula figurális kompozíciója kelt el a legmagasabb áron, 120 ezer forintot fizettek érte. A hivatásos művészek között különdíjas lett Csege Vera, Plank Antal, Simon Dániel és Baran György, az amatőrök mezőnyében a zsűri Koreny Viktória alkotását találta a legjobbnak, különdíjat kapott Lőrincz Zsuzsa és Zbiskó László. A két év múlva jubiláló Aranykalapács kőfaragó verseny jövő évi témája a mozdulat lesz. 

(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!