Belföld

2009.08.10. 02:27

Végvári Napok királyi vizittel

Sümeg - Az idei Végvári Napokra Mátyás király érkezése tette fel a koronát.

Kiss Nikolett

A hét végén a várban és környékén immár tizenöt éve rendezett hagyományos programokra a strandidő ellenére ezúttal is sokan voltak kíváncsiak. A várkapitány és udvartartása pedig gondoskodott róla, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozzanak egész nap. 

Színházi előadásra invitáltak mindenkit Artúr király udvarába reneszánsz tánccal, kígyóbűvöléssel, zenével körítve, látványos parelli lovasbemutatót rendeztek, közben folyamatosan játszott a győri Akkordeon harmonika-zenekar és nyüzsgött a vásári forgatag. 

Orte városából olasz zászlóforgatók érkeztek, de nagy érdeklődés kísérte a Fábry cirkusz mutatványait és az egész évben nyitva tartó kiállításokat, többek között a hintóbemutatót, a reneszánsz panoptikumot is. 

A Negyven nap Sümeg körül címmel rendezett nyári fesztivál eddig nemzetközi íjászbemutatóval, hagyományőrző fesztivállal, erősember-találkozóval kínálta a közönséget. Az egyik szenzáció pedig Mátyás király látogatása, ennek több ezren voltak szemtanúi az arénában. 

A lovagi tornát megszakítva ugyanis megérkezett maga a király. Igaz, csuhás ferences papi álruhája miatt okozott némi bonyodalmat, kalodába is került, de aztán a fekete sereg parancsnokának utasítására kiszabadították és őfelsége bocsánatát is elnyerte a várkapitány. 

A főszerepet játszó Sasvári Sándor színművész erre az alkalomra kérte fel néhány dal írására Zakar Istvánt és Miklós Tibort, így aztán énekhangját sem kellett nélkülöznie a közönségnek. 

Először kapcsolódott be a vár programjaiba, de mint lapunknak nyilatkozva elmondta, olyannyira megszerette a helyet, valamint a várkapitányt és családját, hogy terveik szerint jövőre már az új, az Attila, a hun című rockoperát is elhozza majd a kisvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!