Belföld

2009.09.08. 10:01

Csaknem nyolcezren kaptak már a krízisalapból

Budapest - Eddig csaknem nyolcezer család kapott átlagosan 37 ezer forintos támogatást az augusztus elején indult krízisalapból - közölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter kedden az MTI-vel.

MTI

Kiss Péter elmondta: a legutolsó adatok szerint a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz összesen több mint 12 ezer kérelem érkezett, s naponta 800-1000 megkeresést regisztrálnak országszerte.

Eddig 7.876 családnak ítélték meg az egyszeri támogatást, amelynek összege átlagosan 37 ezer forint volt - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte, hogy a krízisalapból összesen mintegy 300 millió forintot használtak fel eddig.

Az előzetesen vártnál több felajánlás érkezik, ezért úgy tűnik, lesz lehetőség a program meghosszabbítására - fejtette ki a társadalompolitikai miniszter.

A kríziskezelő program augusztus első munkanapján indult, keretében a krízishelyzetbe került családok az illetékes jegyzőkön keresztül egyszeri, méltányossági alapon elbírált, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A segély összege legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forint, különös méltánylást érdemlő esetekben azonban akár 100 ezer forint is lehet.

Támogatást azok igényelhetnek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén az önkormányzattól nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, valamint családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét - amely ma 57.815 forint -, illetve a válság miatt krízishelyzetbe kerültek.

Krízishelyzetnek minősül, ha a kérelmező a munkahelyét 2008. szeptember 30-a után vesztette el, vagy a jövedelme a 2008. szeptemberi jövedelméhez képest 20 százalékot meghaladó mértékben csökkent, vagy a lakáshitelének törlesztő részlete a 2008. szeptemberihez képest 20 százalékot meghaladó módon növekedett.

Rendkívüli méltánylást az kérhet, akinek a megelőző hónapban 30 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben csökkent a jövedelme a 2008. szeptember előttihez képest, vagy a lakáskölcsöne 30 százalékkal nőt, illetve három vagy több gyermeket nevel a család.

A program augusztus 1. és november 30. között tart.

A szociális tárca augusztusi adatai szerint a krízisalapban összesen 4,2 milliárd forint gyűlt össze, ebből egymilliárd forint volt a kormány "indulótőkéje". Az adományokból 3,2 milliárd folyt be, amelyet szinte teljes egészében a gazdasági társaságok - az áramszolgáltatók - adták össze. A magánszemélyek felajánlása 22 millió forintot tett ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!