Belföld

2009.09.30. 02:29

Influenza újratöltve - Felvenni a védőoltást vagy nem?

Veszprém - Kész a H1N1 elleni vakcina, a felnőt-teknek beadható védőoltások még a héten a megyébe érkeznek, hamarodan a patikai forgalmazás is elindul. Ugyanakkor azonban vannak dilemmák is az oltás körül.

Martinovics Tibor

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az engedélyt, indulhat az új influenza elleni felnőttoltási kampány, a gyerekeknek adható vakcinára kevesebb mint két hetet kell várni. A megyébe negyvenhétezer védőoltás érkezik a héten, ennek fele a H1N1 elleni vakcina. 

Elsőként a krónikus betegek, a terhesek, valamint az egészségügyi dolgozók és a kritikus infrastruktúra működtetői kapják meg térítésmentesen az oltást - tudtuk meg Bujdosó Lászlótól. 

A regionális tisztiorvosi szolgálat vezetője hangsúlyozta: a megelőzés egyetlen lehetséges módja a védőoltás, felelőtlenek azok, akik ellenzik a vakcina beadását. Az ÁNTSZ szerint az új vírus akár milliós megbetegedést és ezer fölötti halálozást is okozhat az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!