Belföld

2009.10.27. 13:17

Elkészült az új nemzeti drogstratégia

Budapest - A kormány várhatóan a héten nyújtja be a parlamentnek az új, 2010-2018-ra szóló nemzeti drogstratégiáról szóló javaslatát.

MTI

Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság igazgatója a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2000-ben fogadták el az első drogstratégiát, ez idén jár le.

A nemzeti stratégia három fő pillérre épül. Ezek a megelőzés, közösségi beavatkozás; a kezelés, ellátás, ártalomcsökkentés; kínálatcsökkentés.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a megelőzésben nagyon fontos szerepe van a közösségeknek, cél a kábítószer-használat megelőzése, csökkentése, a kábítószer kipróbálásának időbeli késleltetése, a kábítószer elutasítása.

Portörő Péter a kezelés, ellátás, ártalomcsökkentés kapcsán kiemelte, hogy az egészségvédelem érdekében biztosítani kell a magas szintű kezelési szolgáltatásokhoz való hozzáférést; azoknak pedig, akik aktuálisan nem tudnak felhagyni a droghasználattal, ártalomcsökkentő beavatkozásokat kell biztosítani.

A kínálatcsökkentésben cél a társadalmi biztonság növelése a kábítószerek terjedésével szemben, ennek érdekében a bűnüldöző szervek kapacitásnövelésére, az együttműködés fejlesztésére van szükség - emelte ki az igazgató.

Hozzátette: a stratégia célja, hogy egységes szemléleti keretet határozzon meg a kábítószer-probléma visszaszorítására irányuló intézkedéseknél.

Kiemelte, hogy folytatják az első stratégiában megfogalmazott célkitűzéseket, azaz azt, hogy a kábítószer kereslet-kínálat együttes csökkentésére van szükség.

Az új drogstratégia előkészítésébe valamennyi hazai érintett intézményt bevonták, a javaslat összhangba áll az Európai Unió drogstratégiájával és az ENSZ drogpolitikai célkitűzésivel - szögezte le Portörő Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!