Belföld

2009.10.13. 08:38

Marad Dávid Ibolyáék mentelmi joga (frissítve)

Budapest - Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén nem javasolta a parlamentnek, hogy függessze fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát.

MTI

Négy képviselő szavazott a mentelmi jog felfüggesztése mellett és négy képviselő ellene.       
   
Az ülésen nem vett részt a bizottság tagjai közül Bőhm András SZDSZ-es képviselő és Dávid Ibolya MDF-es politikus. Elment viszont a tanácskozásra Herényi Károly, aki az újságíróknak annyit mondott: igazságos döntésre számít.
   
Géczi József Alajos a döntés indokaként azt mondta: bár kérték, az ügyészség nem adott iratokat arra nézve, hogy mire alapozzák Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal szemben a kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúját.
   
A kényszerítés nagyon súlyos vád, amire két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki - tette hozzá.
   
Úgy fogalmazott: a négy nemmel szavazó képviselő szerint "aggályos az egész ügy, túl sok benne a politikai elem".
   
"Az eljárásnak mindenféleképpen vannak koncepciós elemei, lehet, hogy ebben nem az ügyészség a felelős, de ez több, mint egy éve húzódó politikai vita (...)" - mondta a szocialista bizottsági elnök.
   
Arra az újságírói kérdésre, hogy a bizottság többsége azzal vádolja-e az ügyészséget, hogy koncepciós pereket kreál, azt válaszolta: az ügyészséget nem akarja vádolni, de mint mondta, olyan érzésük van, hogy az ügyben túl sok a koncepciós elem.
   
Közölte azt is: ugyan Dávid Ibolya nem tudott jelen lenni az ülésen, de kapott tőle egy jelzést, hogy hozzájárul ügyének tárgyalásához.
   
Újságírói kérdésre közölte: még nincs frakcióálláspont arról, hogyan szavaznak hétfőn, a parlamentben a két képviselő mentelmi ügyében.
   
Hangsúlyozta: a mostani ülésen Herényi Károly nem kérte mentelmi jogának felfüggesztését.
   
Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes tagja az ülés után úgy fogalmazott: időhúzás volt a szocialista tagoktól, hogy újabb iratokat kértek be az ügyészségtől.
   
Véleménye szerint sok mindent elárul az ügyről az, hogy a bizottság a júniusi beadványt követően, október közepén döntött.
   
A mentelmi bizottság mai döntésével a bíróság szerepét próbálta eljátszani - jelentette ki.
   
Hozzátette: "az MSZP képviselői megvédték az MDF vezetőit, egyértelművé téve azt, hogy az MSZP és az MDF egymás cinkosai, egymás bűntársai abban, hogy a politikai célokra használták és használják fel a titkosszolgálatokat".
   
A mentelmi bizottság szeptember közepén kért további iratokat a két MDF-es politikus ügyében azért, hogy az ügyészség világítsa meg a gyanúnak azt a részét, amely a kényszerítésre vonatkozik.
   
Kovács Tamás legfőbb ügyész azonban válaszlevelében továbbra is elhárította, hogy a bizottságnak további iratokat küldjön.
   
Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robban ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.
   
Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívül vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!