Belföld

2009.11.03. 03:28

Egyedi falmatricák a Millenárison

Budapest - A kirakatüvegeken időnként látható színes matricák ihletésére egyedi falmatricákat készített 12 képző- és iparművész; munkáikat ...hogy a fal adja a másikat címmel mutatják be csütörtöktől a Millenáris Piros Fekete Galériájában.

MTI

Gábor Judit, a tárlat kurátora az MTI-nek hétfőn elmondta: a pofonról szóló szólás-mondás második felének felhasználása a címben nem a durvaságot, hanem a vizuális tobzódást jelenti, azt jelzi előre, hogy nem szépelgő képekről, hanem friss, pimasz kortárs alkotásokról van szó.
   
A tárlaton résztvevő 12 képző- és iparművész elfogadta a kiállítás koncepcióját, hogy ezúttal egyfajta technika legyen a központban, ez kösse össze a művészeket és a dizájnereket. Ritka dolog, amikor hatalmas felületen alkothat képet a művész - hangsúlyozta a kurátor.
   
A galériában 7-szer 2 méteres színes nyomatokat tehetnek fel a falakra és mindegyik mellé kerül egy látványterv, vagyis számítógépen megalkotott iroda vagy fogadóterem fala a művész munkájával.
   
Hidvégi Éva iparművész például Róma kedvelt tömegközlekedési eszközére, a Vespa kismotorra egy baboskendős nőt ültetett, a falmatrica mellé tettek egy komputertervet: egy 30-as évekbeli New York-i ház hátsó felét a jellegzetes vas csigalépcsőkkel és vasajtókkal.
   
Kentaur - aki képzőművész - egy olyan japán kívánságfát készített, amely a fal mellett fekvő életnagyságú férfiből nő ki, és kúszik a falra - sorolta a példákat Gábor Judit.
   
A kurátor úgy érzi, hogy belakták a teret és a falmatricás tárlat a maga vizuális sokszínűségével a kortárs művészetet más szemmel mutatja be.
   
Falmatricát készített még Albert Ádám, Babinszky Csilla, Július Gyula, Lévay Jenő és Szabics Ágnes festőművész, Csordás Zoltán, Gábor Imre és Rácmolnár Sándor grafikusművész, Csikós Péter és Orlai Balázs formatervező.
   
A kiállítás december 6-ig tart nyitva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!