Belföld

2009.11.16. 20:36

Új vírus - Falus: van még a szezonális influenza elleni oltóanyagból

Budapest - Van még a szezonális influenza elleni oltóanyagból - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn az MTI-nek, hozzátéve, azonban nagyjából kétmillió adagnál nem lesz több.

MTI

"A háziorvosoknál még van bőven a készítményből" - közölte, és patikai forgalomban 350-400 ezer adag kerül. Október 26-ai adatokat ismertetve hozzátette: a szezonális vakcinából több mint 324 ezret használtak fel.

A főorvos azt mondta, minden gyártó - így a magyar cég is - átállt a H1N1 vírus elleni vakcina gyártására, miután legyártotta a szezonális készítményt, amelyből 1,3 millió térítésmentesen azoknak áll rendelkezésére, akik a veszélyeztetett betegségcsoportba tartoznak. "Ez az adag bőségesen elegendő a veszélyeztetettek oltására" - mondta a szakember.
   
Falus Ferenc hozzátette: a probléma az, hogy ez a csoport sem kapta meg teljes körűen a szezonális védőoltást.
   
Ismertetése szerint idén a cég 1,6 millió adag oltóanyagot gyártott a szezonális védőoltásból, a magyar cég készítményén kívül hét-nyolc külföldi gyártó oltóanyaga elérhető a magyar patikákban.
   
Tavaly összesen 200 ezer ampullát értékesítettek a gyógyszertárakban a szezonális oltásból, és felhasználták a térítésmentes körben is a 1,3 millió adagot.
   
Falus Ferenc közölte: a nagyjából kétmillió adagnál idén nem lesz több a szezonális vírus elleni oltóanyagból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!