Belföld

2010.03.30. 09:53

Bokros Lajos: oktatási reform kell!

Győr - Az oktatás megújítását, a képzés piaci igényekhez igazítását nevezte a legfontosabb reformnak keddi győri sajtótájékoztatóján Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje.

MTI

Mint mondta, nem az intézmények számára kellene büszkének lennünk, hanem a képzés színvonalára. Szerinte a rendszer hiányosságait mutatja, hogy miközben csúcsponton van a munkanélküliség Magyarországon, sok szakmában vannak betöltetlen munkahelyek.

Szintén szükséges, az utóbbi húsz évben várt, de elmaradt reformként említette az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a közteherviselés - benne az adószisztéma -, valamint a közigazgatás átalakítását.

Az utóbbi két kérdéssel kapcsolatban megjegyezte: akkor lehet adócsökkentést ígéri, ha többen fizetnek adót és járulékokat, vagy ha "elporladnak azok a közkiadások, amelyektől tízmillió ember jólétét akarjuk várni".

A közigazgatás átalakításáról szólva arról beszélt: a mostan 3200 helyett elegendő volna 240-280 önkormányzatot fenntartani; mint mondta, nem a falvak fölött, hanem azok helyett kellene újrateremteni a járások rendszerét.

A megyerendszerrel kapcsolatos újságírói kérdésre úgy nyilatkozott Bokros Lajos: "nem ragaszkodunk semmiféle kiüresedett tradícióhoz", így ha az Európai Unió nagytérségekben gondolkozik, ez a megoldás elfogadható, ráadásul úgy gondolják: a bevezetett hét helyett "nagyjából öt" régió is elegendő volna Magyarországon.

A politikus szerint - aki reggel Csornán kezdte programját, délután Győrben, este Oroszlányban vesz részt fórumon - az utolsó két hétben fontos, hogy a kampány végre az induló pártok programjáról szóljon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!