Belföld

2010.03.16. 18:41

Mozgóárusok - Áldás, vagy átok?

Megyei körkép - Élénk vita bontakozott ki lapunk véleményvonalában arról, hogy szükség van-e a mozgóárusokra, akik zavarják a kistelepüléseken és a kertvárosokban élő lakók és gyermekeik nyugalmát a szignáljukkal.

zaol.hu

A több mint egy hete megjelent üzenetre naponta legalább négy-öt válasz érkezik. A döntő többség örül annak, hogy vásárolhat friss tejet, zöldséget, pékárut, hogy nem kell beutaznia a legközelebbi nagyobb városba, ha kifogy a gázpalackja. Bármilyen hihetetlennek tűnik, Veszprém megyében is vannak olyan kistelepülések, vagy városrészek, amelyekben egyáltalán nincs élelmiszerbolt. A koruk, egészségi állapotuk miatt nehezen mozgó embereknek sokat segítenek ezek az autók és ahol kérik, ott nem hangoskodnak, de pontosan jönnek.

Felébresztik álmából a gyereket?

Egy anyuka indította el a lavinát a véleményvonalunkban, aki arról panaszkodott, hogy húsz hónapos kislánya nem tud ebéd után nyugodtan pihenni, mert a mozgóárusok szignálja felzavarja. Ebből nagy vita kerekedett, naponta legalább öt üzenet érkezett, többségük támogatta az autók falujárását, főleg ott, ahol nincs vegyesbolt.

A kismama nem árulta el nekünk a nevét, mert az sms-e óta sokan felhívták és gorombán utasították arra, hogy mit tegyen, például vegyen füldugót a kisgyerekének és hasonló ötletekkel boldogították. A fiatalasszony elmondta, a csöppség nem is azért nem tud aludni ebéd után, mert hangosak a mozgóárusok, hanem annyira kedveli a szignáljukat, hogy azonnal vásárolni menne. Azt szeretné, ha ebéd után nem járnának az utcájukban ezek az autók.

- Három műszakban dolgozom ápolónőként - mondta el érdeklődésünkre Malina Antalné, akitől azt is megtudtuk: Kővágóörsön lakik. - Engem csöppet sem zavarnak a mozgóárusok és azt látom, hogy a környéken lakó idős emberek kifejezetten örülnek nekik. Különösen az egyik pékség autóinak a megjelenését szeretjük, mert olyan édességeket, süteményeket, kenyereket vehetünk tőlük, melyeket az élelmiszerboltokban nem rendelnek meg. Lehet, hogy egy városban lakót zavarnak ezek az autók, de a kisebb településeken mindenki örül annak, hogy  nem kell messzire utaznia, ha friss zöldséget, pékárut akar venni, vagy éppen kifogy a gázpalack, a szódásüveg. Rájuk is gondolni kellene.

- Évek óta szorgalmazzuk, hogy a tagjaink minél nagyobb számban éljenek a mozgóárusítás lehetőségével - állítja Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára. - Ez a tapasztalataink szerint jó a vásárlóknak, akik mindig friss áruhoz jutnak, a kisebb boltok vezetőinek is, mert nem kell kockázatot vállalniuk azzal, hogy több kenyeret, pékárut rendelnek, mint amennyit el tudnak adni. Nem marad a nyakukon. Ennek ellenére nem tudjuk mi sem, hogy a pékségek milyen arányban élnek a mozgóárusítás lehetőségével. Az biztos, hogy az aprófalvas vidékeken nagyon népszerűek. Nincs igazuk azoknak, akik attól félnek, hogy itt csorbulnak a higéniai és egyéb előírások. A járműveket nagyon alaposan kell felkészíteni és több hatóság is ellenőrzi, hogy megfelelnek az előírásoknak. A települések jegyzőjétől is engedélyt kell kérni a tevékenységhez, több helyen térítés ellenében járhatnak be a faluba, amivel bővül az önkormányzat bevétele, ami már ugyancsak szempont csaknem mindenhol. A legkisebb falvakban élő fogyasztók városi választékot nyernek a mozgóárusokkal és nem kell hozzá beutazniuk a legközelebbi nagy településre.

Nyirádon megosztja a lakosságot a kenyeret szállítók munkája. Sarkadi Nagy András polgármester úgy nyilatkozott lapunknak, hogy egyesek morognak miatta, másoknak, főként az időseknek segítséget jelent a kiszállítás és választékbővítés. A tejet szállítók ellen viszont nincs kifogás, igaz, a tejes autó nem zenél, vagy dudál, konkrét címekre megy ki. 

Somlójenőn a település vezetése minden árust beenged a faluba, amíg azok nem zavarják a településen élők nyugalmát. Nemes Attila polgármester szerint egy-két lakost biztosan nyugtalanít az ezzel járó zaj, - személy szerint őt is idegesíti a magas hangerő - egyelőre azonban nem változtatnak. A községben takarmányt, fagylaltot, mirelit árut, kenyeret és gázpalackot árulnak ily módon.

Tüskeváron is hasonló a kínálat, Molnár Levente polgármester azonban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzat szerződésbe foglalja a szabályokat. helyfoglalási pénzt szednek a mozgó árusoktól, akiknek egyébként egyre nő a konkurenciájuk.

- A faluban néhány lakost biztosan zavar ez a fajta kereskedelem, de konkrétan még nem panaszkodott senki. Azonban az időseknek nagy segítség, hogy akár a kapuig viszik nekik a gázpalackot, kenyeret - mondta a polgármester.

Ugodon megosztja az önkormányzat képviselő testületét a kérdés, hogy szükség van-e a rendszeresen házhoz szállítókra. Vörös Tibor polgármester azt mondja, a lakosság részérül felmerült már néhányszor, hogy hangosak ezek a gépkocsik, és ezzel ő maga is egyetért, azonban azt is tudják a képviselők, hogy a mozgássérültek, idősek számára nagy segítség az élemiszerek  kiszállítása.

- Húst, tejet, kenyeret, jégkrémet árulnak az autókból, utóbbit vasárnap délután, ami nekem sem tetszik. De azokat is zavarják a mozgó árusok, akiknek fix üzletük van, ez persze természetes. A megszüntetés feszültséget keltene, úgyhogy egyelőre  minden így marad - összegezte a helyzetet Vörös Tibor.

A vevőnek jó, de a boltosnak nem

Számos mozgóárus megfordul Raposkán is, sok mindent házhoz hoznak - válaszolta kérdésünkre Bolla Albert, a település polgármestere.

Nézőpont kérdése, hogy kinek előnyös és hátrányos ez az egyre szélesebb körben megjelenő szolgáltatás. Az önkormányzat igazából nem tud ebbe beleszólni, hiszen ha a vállalkozó a jegyzőtől működési engedélyt kér, akkor azt a hatályos jogszabályok figyelembe vételével meg kell adni számára. Több autó megfordul a faluban, lehet húst, kenyeret, tápot, gázt, de még szódát is vásárolni, a járműből. A lakosság nagy része jó néven veszi ezt a szolgáltatást, hiszen nem kell utaznia, cipekednie, de még gyalogolnia sem sokat, tényleg házhoz jön az áru. Ráadásul az árak is barátságosak többnyire - fogalmazott a polgármester.

Bolla Albert hozzáfűzte, hogy a helyi vegyesbolt viszont mindenképpen hátrányként éli meg a mozgóárusok megjelenését, hiszen csökkentik a forgalmát.

- Érdekes, de például németországi testvértelepülésünk lakosai számára teljesen természetes ez a fajta szolgáltatás. Számolnak vele, hogy melyik napon, hány órakor melyik árus érkezik. Nekünk ezt még szokni kell  - fűzte hozzá a polgármester.

 

Szerencsés helyzetben vagyok, a lakásom közelében több üzlet is van, nem kell messzire mennem, ha friss élelmiszert akarok venni. Igaz, hogy a közeli kisbolt évekig tulajdonost vagy bérlőt cserélt, aztán bezárt és hiába keresnek olyan embert, aki hasznosítaná a helyiséget. Régebben is csak vasárnap jártam oda, amíg a diszkont áruház még csak hétközben tartott nyitva.

A mi környékünkre éppen ezért ritkán jönnek mozgóárusok, bár az egyik nyugdíjas szomszédom alig várta, hogy a közeli utcák valamelyikén megjelenjen az, amelyik a fagyasztott termékeiről ismert, mert igen kedvező áron jutott hozzá a megfelelő minőségű termékhez. A kolléganőm is jól ellátott helyen lakik, de hétvégén mindig vesz valamit a mozgóárustól, aki szülei háza előtt parkol. Ahol nincs bolt, ott kész áldás a jelenlétük.

Varga Ibolya

Címkék#mozgóárus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!