Belföld

2010.05.17. 15:33

Árvíz - Varga: 800 millió forint van a vis maior keretben

Budapest - Nyolcszáz millió forint áll rendelkezésre az önkormányzati tárca vis maior keretében - mondta Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) hétfő délutáni rendkívüli ülése után Budapesten.

MTI

A kormány veszélyhelyzetet hirdetetett ki Borsod megye árvíz sújtotta térségére, a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén. A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen.

Varga Zoltán közölte, forrásokat kell a védekezés költségeire átcsoportosítani, jelenleg az önkormányzati tárca vis maior keretében 800 millió forint áll rendelkezésre, amely összeg "azonnal mozgósítható". A polgármesterek előleget kérhetnek az árvízi védekezés költségeire.

A tárcavezető hozzátette: a veszélyhelyzet kihirdetése a védekezési munkálatokat nem befolyásolja, de nagyobb lehetőséget ad a védekezést irányító polgármestereknek. A védekezés költségeit a veszélyhelyzet kihirdetésétől kezdve az állam állja - tette hozzá.

Kóthay László ügyvezető vízügyi szakállamtitkár elmondta, valószínűleg a veszélyhelyzetet - az előrejelzések szerint - a hét végéig fenntartják, hiszen az eddig mért legmagasabb vízállásoknál is magasabb lesz a folyók vízszintje Borsodban. Úgy fogalmazott, hegyvidéki vízgyűjtőkről lévén szó, gyorsan, nagy sebességgel jön a víz, és a talaj is telítődött, így a föld sem tudja felszívni a csapadékot.

A meteorológiai szolgálattól kapott információik szerint az elkövetkező napokban 30-40 milliméter csapadék várható, amelyből hétfőn és kedden 20-25 milliméter fog esni területi átlagban Magyarországon - tette hozzá.

A magyarországi folyókon 624 kilométeren van árvízi védekezés, ebből 400 kilométeren harmadfokú a készültség.

Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő Miskolcon azt mondta, emberemlékezet óta nem volt ilyen árvíz, özönvízszerű eső, belvíz, szélvihar az országban, egyszerre több helyen akadozik a közlekedés.

A kormány nem érzi magát ebben a helyzetben ügyvezetőnek, teljes hatáskörben jár el feladatában, és Borsod mindazon térségére, amelyet az áradat fenyeget, veszélyhelyzetet rendelt el - tette hozzá Bajnai Gordon.

A védekezés költségét központi forrásból fedezik, menteni kell a menthetőt - mondta az ügyvezető kormányfő, itt Borsodban a legsúlyosabb a helyzet, ez indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!