Belföld

2010.05.12. 17:55

Életünk másodkézből - Spórolás turkálóban, lomis piacon és a neten

Megyei körkép - A jelentősen lecsökkent bevételek miatt sokan kényszerűségből, mások pusztán az élvezet kedvéért szerzik be a ruhákat, biciklit, tartós fogyasztási cikkeket turkálókból, használt cikk üzletekből, lomis piacokról.

Munkatársainktól

Permanensen kevesebbet költünk élelmiszerre, közlekedésre, ruházkodásra, többet viszont a lakásfenntartásra  - mutatják ki a statisztikák. Persze, nem kell ehhez adatsor, érezzük a saját bőrünkön is: a fizetés kevesebb, a lakásfenntartással, a puszta megélhetéssel kapcsolatos költségek egyre nőnek, tehát kevesebb pénz jut minden másra. Kénytelen vagyunk kreatívak lenni, mindenféle spórolós technikát bevetni.

Ami a nyugati szomszédainknak nem kell, nálunk még keresett árucikk lehet. Bő egy évtizede többen indultak útnak, hogy a sógóréknál kiselejtezett holmikat hazánkban pénzzé tegyék. Devecserben erre komoly iparág épült rá, ott jártunk. 

Pénzt megtakarítani mindenki szeretne

Nyugati szomszédainknál megejtett lomizásból nőtt ki a megunt, kidobott holmikat kínáló cég, amely főleg Ausztriából behozott termékeket értékesít devecseri használtcikk-kereskedésében.

Ez már más világ, itt minden hivatalos, nyomatékosít Pernesz Miklós. Az üzletvezető úgy tapasztalta, a gazdasági válság miatt az emberek pénztárcája megvékonyodott, a hitelfelvételi lehetőségek szigorodtak, emiatt egyre többen térnek be hozzájuk. A kisnyugdíjas vevőik száma emelkedik, a forgalmuk észrevehetően növekszik.

De nemcsak a szegényebbek közül vásárolnak, volt már itt öltönyös úriember is, spórolni mindenki szeretne. Az ország minden részéből érkeznek ide vásárlók, de szlovén, osztrák, német kuncsaftjaik is vannak, akik a balatoni nyaralóikba visznek ezt-azt.

A vevők itt nem csak kapugaranciát kapnak. Az értékesebb holmikat szerelővel átvizsgáltatják, ezekért aztán kezeskednek. A szezonalitás a lomizóknál is megfigyelhető, télen a sícuccok, a láncfűrész a menő, nyáron a fűnyíró, a kerékpár, a nyílászáró a slágertermék. Sokan állnak elő különleges igényekkel, amelyeket rögzítenek, s ha ilyen portéka kerül a kezük ügyébe, értesítik a vásárlót. A legérdekesebb kérés egy Claas dominátor (kombájn) volt, amiért akár több milliót is fizettek volna, de ezt a kérést nem tudták teljesíteni.

Pernesz Miklós elmondta, haladnak a korral, ezért létrehozták a cég honlapját, amit nagyon sokan látogatnak. Már nyolcezer regisztrált felhasználójuk van! Akkora az igény, hogy beindították a csomagküldő szolgálatot. 

Ottjártunkkor egy munkaruhás fiatalember egy újszerű fűnyíróval szemezett. Tologatta, beindította. Kérdéseinkre szívesen válaszolt, de neve elhallgatását kérte. Elmondta, nem ez az első eset, hogy használt cikket vásárol, ezt tudja megfizetni. Vett már műszaki berendezést, bútort, kerékpárt, egyikben sem csalódott. Némelykor azt tapasztalja, a márkás használt holmik többet érnek, mint a szuperakciós új, egyszer használatos kínai gagyik. Most éppen egy fűnyíróra van szüksége, az udvarán magas a fű, ideje levágni. Eddig kaszálta, de most már inkább gépesít.

A kismamák is hamar belejönnek a másodkézbizniszbe, ugyanis a kényszer ráviszi többségüket. A kicsik pillanatok alatt kinőnek mindent, s egy idő után nincs már hova tenni az alig használt kisruhákat. Aki nem tudja vagy akarja továbbadni rokonnak, ismerősnek, annak irány a bababörze, a bizományi vagy az internet.

- A bababörzét azért szeretem, mert megszabadulhatok a kinőtt, megunt ruháktól, cipőktől. Két kicsi gyerkőcünk van, a nagyszülőktől, rokonoktól rengeteg ruhát kapunk ajándékba, de ezt csak néhány hónapig tudják használni a gyerekek, a szekrények pedig pillanatok alatt megtelnek - mesélte Botár-Kiss Szabina.

A fiatal várpalotai anyuka hozzátette azt is: a bababörzét azért szereti, mert rengeteg ember megfordul ott, s bár a ruhákat csak olcsón, pár száz forintokért lehet eladni, de cserébe ő is ennyiért vesz újakat a gyerekeknek. Ráadásul a kismamáknak ez társasági esemény is, hisz lehetőség nyílik barátkozásra, kapcsolatok kialakítására, eszmecserére. 

- Tulajdonképpen bármit el lehet ott adni, kezdve a ruháktól a játékokon át a babakocsiig, kismotorig vagy kiságyig. Mindenre van vevő, pedig nem mindenki figyel arra, hogy szép, mosott ruhákat vigyen ki, de hát nem egyformák az emberek - folytatta.

A másik lehetőség a bizományi. Tapasztalata szerint ez drágább, mint a börze, hisz itt még jutalékot is tesz rá az üzlet tulajdonosa, illetve csak utólag, a termék eladása után fizetik ki a pénzt. Itt tényleg csak a kifogástalan állapotban lévő termékeket lehet piacra dobni, s ruhákat ritkábban vesznek be, ugyanis ebből tonnányi érkezik. Szabina az interneten is üzletel: itt a kényelem a fő szempont. Csak lefényképezi az eladásra szánt dolgokat és feltölti a direkt erre szakosodott weboldalra. Igaz, a bababörze 500 forintos asztalbérleti díjához képest ez is drágább mulatság, mert van regisztrációs díj, aztán az eladás után jutalék, sőt, ha figyelemfelkeltő funkciókat is szeretne beállítani, akkor ennek külön ára van. Viszont ezzel a módszerrel rengeteg emberhez jut el. 

- A cipőd legyen igazán jó minőségű, a többi már nem számít, piacokon és turkálókban olcsón be lehet szerezni szuper darabokat - tanácsolta egyszer egy tévéműsorban egy ismert stylist. Ezt tartja szem előtt Fábián Tímea is, aki szekrénye előtt állva éppen azt mutatja, milyen vagány alkalmi ruhát túrt a minap. A harmincas évei elején járó veszprémi hölgy rendszeres látogatója a second hand üzleteknek. Szerencsés, mert kiváló érzéke van ahhoz, hogy akár a legnagyobb kupacból is előbányássza az igazi kincseket, gyöngyszemeket.

- Egyrészt én ezt élvezem is, hisz igazán egyedi, stílusos és vagány ruhadarabokra lelek rá rendszeresen, ellentétben a boltok egyenkínálatával. Persze, nem mondom, az ember hajlamos arra is, hogy "á, csak ötszáz forint, megveszem", aztán persze évekig ott lapul a termék a szekrény mélyén. Táskákat, cipőket, kabátot, szoknyákat, felsőket, övet szereztem már be használtruha-üzletekben. Nem kérdés, sokat lehet ezzel spórolni  - véli.

- A folyamatosan növekvő lakáshitel és a rezsi fizetése mellett ugyanis egyre kevésbé telik arra, hogy több tízezer forintokat adjon ki ruhákra - mondta. - Bár tény az is, hogy az utóbbi időben a turkálók sem feltétlenül olcsók: a könnyű kis nyári felsőkért, pólókért egy-kétezer forintot is elkérnek, ennyiért pedig sokszor már ruházati üzletekben is meg lehet kapni újonnan, mert ott folyamatosan hirdetnek akciókat.

Bizakodnak a fogyasztók

A szerdán megjelent régiós GDP-adatok alapján a magyar gazdaság fejlődött a legerősebben a régióban az év első három hónapjában. Negyedéves alapon a magyar GDP 0,9 százalékkal növekedett, a szlovák gazdaság egy tized százalékponttal lemaradva, 0,8 százalékos növekedéssel követi. A román gazdaság pedig továbbra is visszaesett.

Javult a fogyasztói bizalom indexe is: idén március-áprilisban a tavaly szeptember-októberi időszakhoz képest fél év alatt 58 pontról 61-re nőtt.

 

Bár megtehetné, hogy új dolgokat vásároljon, minden vasárnap törzsvendég a lengyel piacon. Mániája a régi rádiók, de vett már ruhákat, síbakancsot meg bicajos védősisakot is a gyereknek. Számára ez nem egyszerű időtöltés, netán spórolás, hanem egyenesen kincsvadászat. Neki persze könnyebb, hisz önszántából vásárol használt, régi cuccokat, másokat viszont a kényszer visz rá.

Nem mondom, hogy bizonyos esetekben nem jött akár jól is a válság (végre racionalizáltuk az internet- és mobil-előfizetést, cascót), de azért én Woody Allennel értek egyet, aki szerint: A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is.

Kiss Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!