Belföld

2010.06.03. 20:52

Árvíz: Borsodban esik az eső, hajnalban sem várnak javulást

Továbbra is esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén mindazon térségében, amelyet árvíz sújt, az éjszakai, hajnali órákban sem várnak javulást a védekezők, inkább a helyzet rosszabbodásától tartanak.

MTI

Edelény a legkritikusabb, de a Hernád-mentén sem jobb a helyzet.

Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik.

A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan.

Szünet lesz pénteken az edelényi iskolákban és óvodákban

Szünet lesz pénteken Edelényben az iskolákban és az óvodákban a Bódva rendkívüli árhulláma miatt - közölte Molnár Oszkár, a borsodi település független polgármestere csütörtök este az MTI-vel.

A Bódva elképesztő áradattal jön, miközben folyamatosan szakad az eső. A gátakon késő este is több százan védekeznek.

Fazekas Sándor: a gátakon szakmailag és emberileg is mindenki a maximumot nyújtja

Bár a belvizes területek az országban és a térségben is nőnek, a Jásztelki és Borsóhalmi árapasztó tározók újbóli megnyitásának köszönhetően a Zagyva és Tarna jászsági szakasza mentén élők remélhetőleg túl vannak az árvíz nehezén - közölte Jásztelken tett csütörtöki látogatásán a vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek.

Fazekas Sándor elmondta: személyesen igyekezett meggyőződni arról, hogy milyen hatásai vannak annak az intézkedésnek, melyet hivatalba lépését követően elsőként hozott. 

Közölte, hogy a látottak alapján jó döntés volt engedélyezni az egyenként 20-20 négyzetkilométernyi területű és szükség esetén akár 20 millió köbméter víz befogadására is alkalmas Jásztelki, illetve Borsóhalmi vésztározók újbóli megnyitását. Igaz ugyan, hogy emiatt ismét jelentős mezőgazdasági területek kerültek víz alá, ám az intézkedésnek köszönhetően a két folyó árhulláma csak megközelíti, ám várhatóan nem haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet a Jászságban - tette hozzá.

A miniszter Jásztelken megköszönte a védekezésben részt vevők május közepe óta tartó, áldozatos munkáját. Hangsúlyozta: több mint 200 ember – köztük polgári védelmisek, tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai, valamint helyi, megyei, sőt még győri vízügyes szakemberek is -  dolgoznak az itt élők biztonságának megóvása érdekében.

"A töltéseken dolgozók hetek óta szakmailag és emberileg egyaránt a maximumot nyújtják" - jelentette ki Fazekas Sándor, aki megnyugtatta a jelenlévőket: a kormány a védekezés további feltételeit is biztosítja.

"Az árvíz elleni védekezés nem lehet pénzkérdés" - hangsúlyozta, majd kitért arra is: szerdán Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság, valamint a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőivel is találkozott. Az itt elhangzottak alapján a megye árvízi helyzete jelenleg a Zagyva és a Tarna jászsági szakaszán a legkritikusabb, ám amennyiben nem jön újabb csapadék, a folyók vize a remények szerint ezen a vidéken is a gátak között tartható.

Az árhullám levonultával azonban újabb komoly feladatot jelent majd a károk felmérése és a hatékony segítségnyújtás megszervezése - húzta alá a miniszter. 

*

Árvízhelyzet csütörtökön:  sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb vízszintek az észak-magyarországi folyókon. Borsod megyében több út járhatatlan, Szendrőben és Edelényben a legkritikusabb a helyzet. Országszerte tucatnyi településen van veszélyhelyzet az árvíz miatt. Gyors ütemben emelkedik a Bódva vízszintje Edelénynél.

Gyors ütemben emelkedik a Bódva vízszintje Edelénynél

Igen gyors ütemben emelkedik a Bódva vízszintje a Borsod megyei Edelénynél, ahol az ár a számítások szerint hamarosan, csütörtök délután eléri az eddigi legnagyobb, két hete mért vízmagasságot.

A töltések mentén fővárosi tűzoltók, más településről érkezett tűzoltóegységek, önkéntesek, diákok sorakoznak és láncszerű alakzatban adogatják a homokzsákokat, ugyanis a gátakat még mindig magasítják. 
 A májusi árvíz óta ez a gát gyakorlatilag ki sem tudott száradni, hiszen azóta is esik kisebb-nagyobb intenzitással (jelenleg is) az eső, emiatt különösen fontos, hogy megfelelően biztosítsák a töltés állékonyságát. A katasztrófavédelmi szakemberek, a vízügyesek folyamatosan figyelik a szivárgásokat, csurgásokat, a Bódva utcában a megtámasztásokat is erősítik, illetve ezen a részen még mindig emelnek a nyúlgáton. 
A más területről érkező segítséget a helyi Szabó Lőrinc Általános Iskolában szállásolták el, itt a tornateremben, sőt egyéb helyiségekben is ideiglenes fekvőhelyeket helyeztek el. Az önkéntesek és a segítők étkeztetése is itt történik, jelenleg több mint 600 ember vesz részt a védekezésben. 
 Az MTI tapasztalata szerint az edelényi belvárosi hídnál nem sok hiányzik ahhoz, hogy a Bódva vízszintje elérje a szerkezet belső peremét. A folyón átívelő ominózus vascső - amelyet mindig figyelnek, ehhez viszonyítják a víz magasságát - már nem látszik ki, átbukik rajta az ár.

Újabb útlezárások Borsodban

A Sajó árvize miatt csütörtökön lezárták Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtója és a 3-as út felsőzsolcai körforgalma közötti útszakaszt.
A rendőrök a Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, onnan az autósok az arnóti körforgalmon keresztül tudnak továbbhaladni.   
Az M30-as autópályáról a szirmai lehajtónál terelik le az autósokat. Csütörtök déli 12.00 órakor lezárták a teherforgalom elől a magyar-szlovák határon a tornyosnémeti átkelőt.


Körbezárta a Sajó Sajóecseget

Gyakorlatilag körbezárta csütörtökön a Sajó a Borsod megyei Sajóecseget, a településre szinte egyik irányból sem lehet eljutni.

A 26-os főútról csak a kiépített ideiglenes védművön lehet bejutni a faluba, Boldva felől megközelíthetetlen.
Rabi József, Sajóecseg független polgármestere az MTI-nek azt mondta: nagyon nagy a baj, az óriási, két héttel ezelőtti árvízhez képest is legalább 15 centiméterrel magasabb a folyó vízszintje. Mindent megtesznek, ami emberileg lehetséges - tette hozzá.

Hende Csaba: 700-750 katona a gátakon

A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett újságírókkal Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor megnézte a védekezési munkálatokat.

Elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet, így szükség esetén a hadsereg készen áll arra, hogy minden eszközzel részt vegyen a védekezésben - közölte.
A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít. Ezen a területen 12 órás váltásokban a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred 60-60 katonája rakja a 25-30 kilós zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.
A honvédség alakulatai a legveszélyesebb pontokon és a legnehezebb feladatokban vesznek részt az árvízi védekezésben - jelentette ki a miniszter, a baranyai Sásdot, valamint a Borsod megyei Gesztely és Vizsoly településeket említve. 
Kérdésre közölte: a katonák munkáját több mint száz géppel segítik. A kirendelés első üteme péntek estig tart, de szükség esetén meghosszabbítják azt.

 




OLDALTÖRÉS: Áradó folyók, rekordvízállások










Délutánig tetőzik a Cuhai-Bakony-ér Bőnynél

A következő öt órában tetőzik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér, de ha utánpótlást kap a megáradt patak, csak péntek reggel indulhat meg az apadás - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a gátnál az MTI-vel.

Közlése szerint a megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt "az egész völgyben jön a víz", amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat.
A lakosság félelmét, aggodalmát váltotta ki, hogy - a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében - több ponton megnyitották a homokzsák-falat, a helyiek tiltakozása miatt "alkalmanként a védekezők biztonsága is veszélybe került" - mondta, hozzátéve, "a vészhelyzet kihirdetésével a falu megmenthető".
Így ugyanis katonai egységek kezdtek dolgozni a gátakon az este, ami kiszámíthatóbbá tette a védekezésben részt vevő erőt. A helyiek ugyanis délután, este nagy erőkkel vettek részt a védekezésben, hajnalra azonban elfáradtak, s alig maradt közülük valaki a gátakon.


Másodfokú készültséget rendelnek el a Tiszán Mindszentnél

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el csütörtök déltől a Tiszán Mindszentnél - tájékoztatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezető-helyettese az MTI-t.Hűse Zsolt elmondta, a folyó tetőzését a mindszenti szakaszon a hét végére, illetve a jövő hét elejére várják legfeljebb 785 centiméteres vízszintnél.
Szegednél a Maroson levonuló intenzív árhullám miatt a tetőzés vízszintje és időpontja bizonytalan, 690 és 730 centiméter között várható szombat és hétfő között - tudatta a szakember.

 

Rekordvízállások a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb árvízszintek (LNV) az észak-magyarországi folyókon, a Sajó Sajópüspökinél tetőzött, a Bódva Hídvégardónál ennek közelében van, a Hernád pedig tovább árad.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a Sajó szlovákiai és hazai határ közeli szakasza - ha igen lassan is - már apad. A hazai területen, a Borsod megyei Sajópüspökinél 402 centiméteres vízállással - két centivel az 1974. októberi maximum felett - tetőzött a folyó. Sajószentpéternél az eddig mért legnagyobb vízszintet, a májusi árhullámkor kialakult 402 centimétert meghaladó tetőzés valószínű.
Hozzátette: a várható Sajó-árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbit számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni. 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva jelenleg 325 centiméteres vízállással tetőzik Hídvégardónál, alatta Szendrőnél lassan tovább árad.
A Bódva mentén jelenleg Szendrőben és Edelényben összpontosul a munka. Edelényben csütörtökön újra alkalmazzák a vízzel töltött savtartályok kihelyezését, hogy ezzel is biztosítsák a töltés állékonyságát.
A Hernád szlovákiai alsó szakaszán, Hernádzsadánynál hajnal 3-4 óra között 506 centiméterrel stagnált a vízszint, míg legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan tovább árad.
Hazai területen Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön 3 órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad. Itt a várható tetőzési érték 460 centiméter - plusz, mínusz húsz centiméter -, jelenleg 437 centiméter a folyó vízállása - ismertette a részleteket.
Beszámolt arról, hogy a Tarna parádi ága apad, míg ceredi ága jelenleg tetőzik Siroknál. Az "összefolyás" alatt mindenhol apad a vízszint, de az apadás üteme viszonylag lassú. A Bodrog hazai felső szakaszán stagnál a vízszint, míg Sárospataknál gyengén áradó a vízmozgás.
A Tisza felső szakasza lassan árad, míg Tokajnál stagnál, alatta pedig szintén lassan árad. A Ronyva ütemesen apad. A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint megközelítette a május 18-án kialakult 378 centiméteres maximumot, és várhatóan csütörtökön meghaladja azt - sorolta az áradó folyók adatait a szakember.

 




OLDALTÖRÉS: Kettészakadt egy út Pásztón






Kettészakadt egy út Pásztón






Kettészakadt egy út Pásztón






Kettészakadt egy út Pásztón


A Kormányzati Koordinációs Bizottság vészhelyzetet rendelt el a településre. Pásztó városában és a hasznosi városrészben mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.



 

OLDALTÖRÉS: Elzárt települések, járhatatlan utak - Több ezren védekeznek Borsodban



Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban



Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban



Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban


Mintegy huszonötezer embert érint valamilyen módon a rendkívüli csapadékos időjárás okozta áradás Borsod-Abaúj-Zemplénben, a folyók és a kisebb patakok mentén is számos helyen védekeztek, védekeznek a megyében.

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó, a Hernád és a Bódva vonalán kiemelt védekezést folytatnak. A három folyó rekordvízállásokkal érkezik. A Sajó mentén Sajószentpéter, Sajóecseg, Felsőzsolca és Ónod térségében különösen készülnek az árra. A Hernád menti falvakban szintén lázasan folyik a munka, egész éjjel védekeztek.  Zsákolták a homokot Novajidrány, Vizsoly, Gibárt, Méra településeken és Ócsanálosnál is erősítették a gátakat - részletezte.
Hozzátette: óriási erővel készülnek a víztömeg fogadására a Bódva mentén is, itt Szendrő, Edelény és Boldva környéke érintett a leginkább. Edelénynél megmaradtak a korábban felépített védművek, de ezeket újra meg kell támasztani, erősíteni - mondta.
Úgy fogalmazott, hogy a Bódva mentén is óriási nyomás lesz a gátakon, és lassan vonul az ár, tehát tartós védekezésre kell számítani. Emellett itt májusban is óriási árvizet tartott napokig a töltés, ennek alig két hete.
Beszámolt arról, hogy körülbelül 900 "fektető lehetőség, alkalmatosság" van készenlétben, hogy el lehessen helyezni az embereket, ha szükséges. Hivatásos, önkéntes tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vámosok, rendőrök, rendészeti szakközépiskolások, egyéb társszervek, önkéntesek, civilek segítik a vízügyesek és a települések munkáját a megyében.
Kitért arra is, hogy Mezőkövesd térségében is védekezni kellett csütörtökre virradóra, itt a Rima-csatorna gátját bordás megtámasztással erősítették meg. Egyéb helyszíneken, például Tiszaújváros, Sajószöged, Kesznyéten környékén is készülnek az áradásra, és a kisebb falvakban - a patakok magas vízszintje miatt kialakult árvizek miatt - is komoly gondok voltak, vannak. A Bodrogközben pedig az óriási belvízzel küzdenek.
 A számadatok kapcsán kifejtette: a csütörtöki, legfrissebb információk alapján 6700 ember vesz részt a védekezésben, a megyében, ahol eddig több százezer homokzsákot használtak fel. Összesen 314 embernek kellett kiköltöznie, 7272 ház veszélyeztetett és 25 ezer lakót érint a kialakult helyzet.

 

 

Emelkedik a Bódva Szendrő és Edelény térségében

Emelkedik a Bódva vízszintje a Borsod megyei Szendrő és Edelény térségében is, mindkét településen több százan védekeznek.

Szendrőben, a város északi, Szalonna felé eső részénél dolgoznak a leginkább, itt a kritikus helyeken próbálják megfékezni az áradatot, amely a Kossuth utca épületeit veszélyezteti. Mintegy 400 ember dolgozik a gátakon, de folyamatosan érkeznek újabb segítők.
Vízügyesek, rendőrök, civilek, katasztrófavédők vannak a töltésen, és a rendkívüli árvízhelyzetre való tekintettel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat mintegy 27 dolgozója is segít a védekezésben.
A település északi részen hasonló a helyzet, mint a májusi árvíz idején, jelenleg hét ház van vízben, további tizenöt pedig közvetlenül érintett.
Edelénynél a legutóbbi fél órában három centit emelkedett a Bódva vízszintje, megjelentek a töltések mentén a szivárgások. A savtartályokat üres állapotban helyezik ki egyelőre, vízzel csak később töltik meg azokat. A város rendelkezik elegendő homokkal, zsákkal, eszközzel Mintegy 500-an dolgoznak a gátakon.


Négy elzárt település, járhatatlan utak

Több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t csütörtökön kora reggel.
Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend, Sajóvelezd továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval.
A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóecseg-Boldva, a Sajóvámos-Szirmabesenyő, a Sajópüspöki és Bánréve közötti út és a sajógalgóci bekötő út. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs-Hernádkércs és a Fügöd-Hernádszentandrás közötti úton.
Ugyancsak járhatatlan a Sajólád-Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Nem lehet közlekedni az Edelény-Balajt, a Komjáti-Bódvalenke, a Nyékládháza-Ónod, a Pere-Hernádszentandrás, a Meszes-Krasznokvajda, az Alsóvadász-Homrogd, a Novajidrány-Vizsoly, az Adács-Vámosgyörk közötti úton sem.

Több ezren védekeznek Borsodban

Továbbra is az ár az úr Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a vízügyi szakemberek szerint csütörtökön főleg a Hernád menti településeken élőkre várnak kritikus órák, de nem sokkal jobb a helyzet a Sajó és a Bódva mentén sem.

Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese csütörtök reggel az MTI-nek azt mondta: az elmúlt huszonnégy órában több, mint kétezren védekeztek a megáradt folyók gátjain, a vízzel fenyegetett településeken.
A megyében több, mint kétszázan nem tölthették otthonaikban az éjszakát, a két héttel ezelőtti és a mostani árvíz miatt 382 ingatlan sérült meg.
A Sajó, a Hernád ás a Bódva mentén 536 kilométernyi hosszon védekeznek, miként több hegyvidéki, települési patakok mentén is. Ez idáig a védekezéshez 485 ezer homokzsákot használtak fel.
 A védekezésben a honvédség, a rendőrség, a vám és pénzügyőrség, a polgári védelem emberei is részt vesznek a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az árvízzel fenyegetett települések lakói mellett.






OLDALTÖRÉS: Vészhelyzet Jász-Nagykun és Győr-Moson megyei településeken





Vészhelyzet Jász-Nagykun és Győr-Moson megyei településeken

Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is. 
Navracsics Tibor a bizottság ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra. Ez Győr megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.
Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor csütörtök délutánra meg is szűnhet - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A szerdán este kihirdetett veszélyhelyzetek esetében sem kell feltétlenül kitelepítésekre gondolni, de ezekben a térségekben súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Ez utóbbi például akár 65 centiméterrel is meghaladhatja az eddig mért legmagasabb vízállását a következő napokban.
Edelény és Szendrő településeken újra nehéz helyezet alakulhat ki, és ismét sor kerülhet az M30-as út miskolci csomópontjának lezárására - jegyezte meg a miniszter.
Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: a honvédség mintegy félezer katonával járul hozzá a védekezéshez. Hende Csaba várhatóan a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny településen dolgozó honvédekhez látogat csütörtökön. 
A vidékfejlesztési minisztérium, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta a koordinációs bizottságot, hogy nehéz helyzet fog kialakulni Borsod, Jász-Nagykun és Győr-Moson-Sopron megyékben.









Vészhelyzet Jász-Nagykun és Győr-Moson megyei településeken

Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is. 
Navracsics Tibor a bizottság ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra. Ez Győr megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.
Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor csütörtök délutánra meg is szűnhet - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A szerdán este kihirdetett veszélyhelyzetek esetében sem kell feltétlenül kitelepítésekre gondolni, de ezekben a térségekben súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Ez utóbbi például akár 65 centiméterrel is meghaladhatja az eddig mért legmagasabb vízállását a következő napokban.
Edelény és Szendrő településeken újra nehéz helyezet alakulhat ki, és ismét sor kerülhet az M30-as út miskolci csomópontjának lezárására - jegyezte meg a miniszter.
Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: a honvédség mintegy félezer katonával járul hozzá a védekezéshez. Hende Csaba várhatóan a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny településen dolgozó honvédekhez látogat csütörtökön. 
A vidékfejlesztési minisztérium, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta a koordinációs bizottságot, hogy nehéz helyzet fog kialakulni Borsod, Jász-Nagykun és Győr-Moson-Sopron megyékben.









Vészhelyzet Jász-Nagykun és Győr-Moson megyei településeken

Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is. 
Navracsics Tibor a bizottság ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra. Ez Győr megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.
Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor csütörtök délutánra meg is szűnhet - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A szerdán este kihirdetett veszélyhelyzetek esetében sem kell feltétlenül kitelepítésekre gondolni, de ezekben a térségekben súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Ez utóbbi például akár 65 centiméterrel is meghaladhatja az eddig mért legmagasabb vízállását a következő napokban.
Edelény és Szendrő településeken újra nehéz helyezet alakulhat ki, és ismét sor kerülhet az M30-as út miskolci csomópontjának lezárására - jegyezte meg a miniszter.
Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.
Hozzátette: a honvédség mintegy félezer katonával járul hozzá a védekezéshez. Hende Csaba várhatóan a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny településen dolgozó honvédekhez látogat csütörtökön. 
A vidékfejlesztési minisztérium, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta a koordinációs bizottságot, hogy nehéz helyzet fog kialakulni Borsod, Jász-Nagykun és Győr-Moson-Sopron megyékben.





OLDALTÖRÉS: Késnek a vonatok





Késnek a vonatok

Csütörtök reggelre tovább romlott a vasúti közeledés helyzete, még több szakaszt kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, ami miatt késnek vonatok - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága csütörtökön hajnalban az MTI-vel.
A Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 15-20 perc késéssel közlekednek.
A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Itt átlag 10-15 perccel nő a menetidő. 
A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érintik, mert ezek közúton megközelíthetetlenné váltak.
Szentlőrinc-Szigetvár között is csökkenteni kellett a sebességet. Itt csak néhány perces késések fordulnak elő.
A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk valamint Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt kellett csökkenteni a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak csak közlekedni. 
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Sajóecseg és Edelény között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le.
Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A Volán a menetrend szerinti járatain elfogadja a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.   
Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet. 
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. 
Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.





Késnek a vonatok

Csütörtök reggelre tovább romlott a vasúti közeledés helyzete, még több szakaszt kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, ami miatt késnek vonatok - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága csütörtökön hajnalban az MTI-vel.
A Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 15-20 perc késéssel közlekednek.
A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Itt átlag 10-15 perccel nő a menetidő. 
A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érintik, mert ezek közúton megközelíthetetlenné váltak.
Szentlőrinc-Szigetvár között is csökkenteni kellett a sebességet. Itt csak néhány perces késések fordulnak elő.
A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk valamint Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt kellett csökkenteni a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak csak közlekedni. 
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Sajóecseg és Edelény között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le.
Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A Volán a menetrend szerinti járatain elfogadja a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.   
Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet. 
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. 
Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.





Késnek a vonatok

Csütörtök reggelre tovább romlott a vasúti közeledés helyzete, még több szakaszt kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, ami miatt késnek vonatok - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága csütörtökön hajnalban az MTI-vel.
A Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 15-20 perc késéssel közlekednek.
A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Itt átlag 10-15 perccel nő a menetidő. 
A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érintik, mert ezek közúton megközelíthetetlenné váltak.
Szentlőrinc-Szigetvár között is csökkenteni kellett a sebességet. Itt csak néhány perces késések fordulnak elő.
A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk valamint Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt kellett csökkenteni a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak csak közlekedni. 
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Sajóecseg és Edelény között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le.
Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. A Volán a menetrend szerinti járatain elfogadja a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.   
Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet. 
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. 
Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.



OLDALTÖRÉS: Éjszaka újabb kitelepítésre nem volt szükség

 

 

 

Éjszaka újabb kitelepítésre nem volt szükség

Az éjszaka folyamán folytatódott a védekezés, újabb kitelepítésekre az árvíz miatt nem volt szükség - tájékoztatta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön reggel az MTI-t.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6.700-an vesznek részt a védekezésben, 600-an a tűzoltóságtól és a katasztrófavédelemtől, a többiek civilek, katonák és rendőrök. A megyében kitelepített 308 személy közül 49-en maradtak a kijelölt befogadóhelyen, a többiek saját felelősségükre visszatértek otthonukba. 
Győr-Moson-Sopron megyében a legrosszabb a helyzet Bőnyön, ahol 200 ember dolgozik a védekezésben. 
A Nógrád megyei Pásztón nem volt szükség újabb kitelepítésre. Az előző nap befogadóhelyre került 183 ember közül mindössze egy maradt ott, a többiek saját felelősségükre hazamentek.
A szóvivő elmondta azt is, hogy az éjszaka folyamán 1.500 alkalommal végeztek a tűzoltók műszaki mentést a víz miatt.


Hajnaltól elsőfokú készültség a Dunán

Csütörtökön hajnali hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptet életbe a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Szerda esti közleményük szerint várhatóan csütörtök reggel vagy délelőtt a győri rakpartot is elönti az ár. A napok óta árral küzdő Bőnynél délután helyreállították a megcsúszott védvonalat, "a falu továbbra is biztonságban van" - tudatták.

Délután három órakor elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába felső szakaszán, Sobor és Szany körzetében, míg a Mosoni-Duna bal partján, az Alsó-Szigetközben, valamint Szőny és Fűzitő között este hat órakor elsőről második fokozatúra emelték a készültséget.

Csütörtökön reggel hat órától a Rába alsó szakaszán lép életbe elsőfokú készültség.

 

OLDALTÖRÉS: Budapesten is készülnek a Duna áradására

 

 

 

A fővárosban is készülnek a Duna áradására

A fővárosban is készülnek a Duna áradására, mivel a folyó  vízszintje hétfőn valószínűleg eléri a nyolc métert. A Fővárosi Vízművek folyamatosan figyeli kútjait; a Római partot várhatóan teljesen elönti a Duna, Óbudán készülnek a kitelepítésre; a hajózási forgalomban nincs korlátozás.

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a Duna vízszintje Budapestnél 550 centiméter volt, míg az előrejelzés szerint hétfőre nyolc méter körüli vízszintre lehet számítani.

Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője elmondta, hogy kútjaikat folyamatosan figyelik és abban a pillanatban, amikor azt tapasztalják, hogy a folyó víze bekerül valamelyikbe, azt azonnal lezárják. Hozzátette: a jelenlegi vízszint-előrejelzések alapján erre nem kell számítani, de előfordult már olyan, hogy kútjaik húsz százalékát le kellett zárniuk. 

A Fővárosi Vízművek operatív csoportja péntektől ülésezik, dönt arról, hogy milyen vízügyi intézkedésekre van szükség. A szóvivő azt is elmondta, amikor megemelkedik az vízszint, az ÁNTSZ ajánlására a klórszintet is meg kell emelniük, nehogy szennyeződjön az ivóvíz.

Hozzátette, tudják, hogy melyek a védelemre szoruló pontok, illetve hol kell védeniük létesítményeiket, így árvízvédelmi szempontból is felkészültek.

A Római part várhatóan teljesen víz alá kerül. A Római partért Egyesület csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a III. kerületi Királyok útján található földgát szerintük nem tudja műszakilag megbízhatóan biztosítani ötvenezer ember árvízvédelmét. A fővárosi árvízvédekezésnek ez a leggyengébb pontja - vélekedtek.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere is arról beszélt csütörtökön: a kerület évek óta szorgalmazza, hogy a római parti árvízvédelmet meg kellene oldani. A helyi védelmi bizottsági aznapi ülése után elmondta, hogy negyven lakóházat, tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán. A polgárőrség és a közfenntartó már megkezdte a környéken lakók tájékoztatását a várható helyzetről.

A fővárosi hajózási közlekedésben nincs korlátozás - közölte Kojnok Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Hatósági Főosztályának vezetője az MTI-vel. A magas vízszint a hidak alatt történő áthaladásnál jelent problémát, de erre vonatkozóan nem adnak ki korlátozást. A hajósoknak kell megítélniük, hogy tudnak-e közlekedni hajójukkal, vagy nem. 

Kojnok Róbert hozzátette, hogy a hajózási forgalomban az ügyben illetékes operatív törzs kérésére rendelnek el korlátozást, akkor, ha a hajók által okozott hullámok a gátakat veszélyeztetik. Legutóbb 2002-ben rendeltek el forgalomkorlátozást, hogy a Margitszigetet védő homokzsákokon ne bukjon át a víz. Akkor 910 centiméter körüli volt a vízszint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!