Belföld

2010.06.11. 07:50

Harci jármű segíti az állatok ellátását Ludányhalásziban

Ludányhalászi - Megérkezett a Magyar Honvédség harci járműve pénteken kora reggel Ludányhalásziba, hogy hetekre való szénát vigyen be a víz által elzárt állattartó telepekre.

MTI

Ökrös László, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára az MTI munkatársának a helyszínen elmondta: a lánctalpas úszó harci járművet trélerrel szállították Ludányhalásziba.

A járművet Becsó Zsolt bizottsági elnök kérte a honvédelmi minisztériumtól, hogy megmentsék a tíz milliós értékű szarvasmarha-állományt, az állatokat ugyanis a gazdák már nem tudják ellátni, mivel az Ipoly által elöntött terület megközelíthetetlen.

A titkár tájékoztatása szerint a harci jármű üzemórája 150 ezer forint, a költségekhez a gazdálkodók mellett az önkormányzat is hozzájárul.

Döbrei Tamás, az egyik érintett gazdálkodó - egyben a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának hatósági osztályvezetője - elmondta: az Ipoly völgyében, Ipolytarnóctól Hontig több mint 7 ezer hektár legelő- és kaszálóterületet öntött el a víz, a terület hat hete áll víz alatt. Ez kisebb-nagyobb mértékben huszonegy állattartó gazdaságot érint - tette hozzá.

Elmondta azt is: ez a terület adja a megye húshasznú szarvasmarha-állományának 85 százalékát, háromezer szarvasmarháról és szaporulatáról van szó.

A gazdálkodók több teherautónyi szénát vittek péntek hajnalban a kiöntéssel képződött tó szélére, hogy a honvédségi jármű két-három hétre való takarmányt vihessen át a mintegy két méter magasságú vízen az állatoknak.

Végh Kornél gazdálkodó azt mondta, van olyan gulya, amit két hete nem látott. Az állatok egy dombon tudtak legelni, de az érintett állományból száz tehén már elpusztult.

A helyiek szerint 1963 júliusában volt ekkora kiöntés a Nógrád megyei faluban.

Döbrei Tamás közölte azt is, hogy ezekről a területekről semmit nem lehet majd betakarítani. E munka felével már végeztek volna, ha nem jön a víz, de most két-három év is kell, amíg a terület helyreáll - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!