Belföld

2010.06.23. 04:50

További nagykövetek visszahívása várható

A Népszabadság értesülései szerint egy éven belül további 20-25 helycsere várható a magyar külképviseleteken azon a 15 poszton kívül, ahol Martonyi János keddi bejelentése szerint már július végéig lebonyolódik a csere.

MTI

A lap úgy tudja, hogy a bejelentett 15 fős listán Udvardi Iván hágai nagykövet, Bársony András kijevi misszióvezető, Hajdu András helsinki, Peisch Sándor berlini, Gecse Attila lisszaboni, Horváth István bécsi, Nikicser László párizsi, Vastagh Pál ottawai, Boros Jenő bakui, valamint Balassa János vatikáni nagykövet neve is szerepel, akik szinte valamennyien kitöltötték már a szokásos kiküldetési időt. Távozni kényszerül Merényi Miklós római nagykövet, aki még három évet sem töltött állomáshelyén, valamint Torzsa István frissen kinevezett jekatyerinburgi főkonzul is.

A Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a külügyi tárca a visszahíváskor az érintettek értésére adta, hogy amennyiben sajtónyilatkozatot tennének hazarendelésük kapcsán, a döntés nem hat hét múlva, hanem 48 órán belül lép érvénybe.

A lap úgy tudja, egy éven belül további 20–25 helyen lesz idő előtti váltás, alapvetően politikai okokból, és a legtöbb csere a kiemelt nagyköveti posztokon, valamint a szomszédos országok misszióvezetői székeiben várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!