Belföld

2010.08.09. 08:47

Közös esti poharazgatások - Javában tart a borhetek szezonja

Megyei körkép - Nagyjából azonos időben több településünkön is nyíltak a napokban borhetek, s még újabbak várhatók. A balatonfüredinek több mint egy évszázados hagyománya van, a többi is egyre népszerűbb.

Munkatársainktól

Nem véletlen, hogy éppen augusztusban szerveznek országszerte nagyobb boros rendezvényeket. Szerencsésebb időjárás mellett ilyenkor nem kell sokat bíbelődni a szőlővel, viszont közeledik a szüret, és a gazdák minél több üres hordóval szeretnék várni a friss mustot. Régebben a hegyközségi szervezet tiltotta meg, hogy a gazdák a szüretet megelőző mintegy hat hétben betegyék a lábukat a birtokukra. Aki az előírást megszegte, még büntetést is fizetett. Idén ez nem megoldható, mert még a hétvégén is zúdult jeget is tartalmazó zivatar a balatoni szőlőkre. Ilyenkor pedig elmaradhatatlan a permetezés. A sok csapadék és a jégverések miatt idén többe került a szőlő növényvédelme, gyakrabban kellett permetezni, ráadásul  a megszokottnál kisebb termés várható.

A Balaton-part legnagyobb hagyományokkal rendelkező borászati rendezvényét, a Balatonfüredi borheteket szombaton nyitották meg. Füreden  1862-től szerveznek terménykiállításokat a helyi termelők bemutatására.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Balatonfüredi borhetek szombati ünnepélyes megnyitóján hangsúlyozta: három oka is van annak, hogy szívesen nyitja meg a borheteket. Egyrészt szereti a bort, és a fehérborok közül csakis balatonit iszik, másrészt közel áll szívéhez Balatonfüred, harmadrészt Bóka István, a város polgármestere abba a generációba tartozik, amelyet az 1980-as években tanított Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán és a Bibó szakkollégiumban. Ez a kapcsolat ma már baráti. A miniszter elmondta, hogy Bóka Istvánnal egy csapatban fociztak a jogi kar bajnokságában, csapatuk neve Folyik a sör volt.

Bóka István beszédében azt hangsúlyozta, hogy a füredi borhetek szerethető rendezvény, mert összehozza az embereket egy pohár jó bor mellett. A füredi borheteken kizárólag a Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék borait kóstolhatják meg az emberek. Ezzel a Füreden élő gazdákat  erősítik, és népszerűsítik a Balatonvin Borlovagrend Egyesület zászlósborát, az olaszrizlinget. A lovagrend hat új tagot avatott, köztük Fellegi Tamás minisztert.

A borlovagrend elnök-nagymestere, Koczor Kálmán vezetésével az első számú sátorhoz vonultak, ahol az év szőlősgazdája kínálja borait. Idén két Mészáros József, apa és fia érdemelte ki ezt a címet. Ezzel a huszonnyolc sátor közül ők kapták az első helyet.

Borlovagrendek bevonulásával vette kezdetét az almádi borfesztivál, amelyre idén 22 pincészet és borász hozta el a válogatott borait. Lőrincz József, a Balatonvin Borlovagrend almádi képviselője köszöntötte a többi rend tagjait, akik többek között Székesfehérvárról, Zalából, a környező borvidékekről érkeztek. Az augusztus 22-ig tartó rendezvényen nincs jelen az összes  hazai borvidék, azonban a szervezők törekedtek arra, hogy minél szélesebb legyen a meghívottak köre. A mátraaljai mellett megyei (Somló, Balatonfüred-Csopak, Badacsony) borvidékek nedűiből, valamint soproni, villányi, egri és tokaji, illetve az Arad-hegyaljai borokból kaphatnak ízelítőt a látogatók.

Élénk fürdőhelyi élet

A Wesselényi strand előtti rendezvénytéren kialakított fesztiválhelyszínen egyszerre 1500 ember fér el, naponta átlagosan három-ötezren fordulnak meg itt, a település méreteihez képest kifejezetten nagy rendezvénynek számít. Ez felvet más kérdéseket is, például a város szempontjából a nagy tömegeket vonzó, jelentős turisztikai vonzerővel járó, ugyanakkor emiatt "hangos" rendezvények vagy a kisebb, csendesebb programok-e a kedvezőbbek.

Dudás Zsolt, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület elnöke úgy véli, turisztikai szempontból a nagyobb rendezvények vonzóbbak. Természetesen egy nagy rendezvény, mint például a borfesztivál, mások számára kellemetlen zajjal járhat. 

- Idén két helyszínen folyamatosan ellenőrizzük a hangerősséget, a színpadnál és a hegyen is, azért, hogy a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk az itt élőknek - hangsúlyozta Dudás Zsolt, aki szerint a fesztivál a városban működő vállalkozásoknak is jó, hiszen ha többen érkeznek a településre, jóval nagyobb esély van arra, hogy a programok előtt vagy után betérjenek egy helyi étterembe.

- Szeretnénk, ha Balatonalmádiban is ugyanolyan élénk fürdőhelyi élet lenne, mint a tengerpartokon - fejtette ki Bati János, a Pannónia Kulturális Központ igazgatója. - A fesztiválokon esténként különböző stílusú táncprogramokat adunk, majd pedig remek együttesek koncertjei hangzanak el.

Debrecenben is sikeresek voltak

A péntektől vasárnap estig megtartott Debreceni borkarnevál díszvendége Balatonfüred-Csopak borvidéke volt, melyet hat termelő boraival jellemeztek. A megnyitón dr. Lázár János, Balatonfüred településfejlesztési, környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának elnöke vázolta fel a környék szőlő- és bortermelését, majd Varga Zoltán, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke mutatta be és kínálta a remek borokat.  

 

Többször  eszembe jutott a nyáron, hogy milyen jó lenne éppen most szabadságon lenni, lemenni a Balatonhoz, strandolni néhány órát, majd megnézni egy kiállítást, egy kulturális programot, meghallgatni valamilyen koncertet, és az sem baj, ha közben társaságban elfogyasztunk néhány deci bort, lehetőleg olyant, amelyet annak a településnek a határában érleltek, ahol éppen kipihenjük a munka fáradalmait.

Most lehet válogatni, több helyen is szerveznek borheteket, s mindenütt egyéb programokkal is kényeztetik a vendégeket. Érezzük hát jól magunkat!

Varga Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!