Belföld

2010.08.11. 09:23

LMP: a kormányfő tájékoztassa a közvéleményt a Lauderrel folytatott tárgyalásáról!

Budapest - Az LMP kéri, hogy Orbán Viktor haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott tárgyalása tartalmát.

MTI

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője szerdai, a miniszterelnökhöz írt és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel a befektetőt.

"Tegnap megdöbbenve olvastuk, hogy jóval a botrány kipattanása után, idén januárban Ön is fogadta a 2008 májusában még Gyurcsány Ferencnél lobbizó befektetőt. Arra kérem Miniszterelnök Urat, hogy haladéktalanul tárja a nyilvánosság - és nem utolsósorban: a Velencei-tó megóvásáért hosszú ideje küzdő állampolgári közösségek – elé a Lauder úrral folytatott tárgyalása tartalmát!" - írta az LMP-s politikus.

Schiffer András kérte továbbá, hogy a kormányfő támogassa a kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezéséről szóló – Jávor Benedek képviselőtársával együtt előterjesztett – törvényjavaslatukat.

Az LMP szerint a sukorói kaszinóberuházás ügye az elmúlt egy évben egyszerre vált a "banánköztársasági mutyikormányzás" és a multinacionális befektetőket egyoldalúan kedvezményező, természeti örökségünket feláldozó fejlesztéspolitika szinonimájává.

"Ez a botrány nem jöhetett volna létre, ha 2006-ban az MSZP - az Ön pártjával egyetértésben - nem alkotja meg azt a kiemelt beruházási törvényt, amely megengedhetetlen korrupciós nyomás alá helyezte a Köztársaság mindenkori kormányát" - tette hozzá az LMP frakcióvezetője.

Schiffer András emlékeztetett arra: tavaly tudták meg, hogy 2008 tavaszán miről tárgyalt a sukorói King,s City-beruházásban érdekelt befektetői csoport Gyurcsány Ferenccel; az LMP részben ennek alapján tett feljelentést a múlt év őszén a korábbi kormányfő ellen.

"Az LMP komolyan veszi az oligarchák elleni fellépést: minket nem az nyugtat meg, ha a régieket narancs-oligarchák váltják, hanem ha megszabadítjuk a magyar demokráciát az oligarchák befolyásától" - zárul a nyílt levél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!