Belföld

2010.08.27. 11:59

Pápai az Afganisztánban megsérült katona

Pápa - Információink szerint pápai az afganisztáni merényletben súlyosan megsérült zászlós. A 36 éves Kolozsvári Györgyöt, aki a tatai lövészdandár zászlósa, két gyermek édesapja, a budapesti Honvéd kórházban ápolják, válságos az állapota.

Munkatársainktól/MTI

Telefonon megkerestük a szüleit, édesanyjával beszéltünk, aki nem kívánt nyilatkozni.

Mint korábban megírtuk, hétfő hajnalban a magyar kontingens hazatérő tagjaira támadtak rá fegyveresek Afganisztánban. Meghalt egy 32 éves magyar katonanő, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester, hárman pedig megsebesültek, közülük a pápai fiatalember életveszélyesen.

OLDALTÖRÉS: Hétfőn búcsúztatják az Afganisztánban meghalt magyar katonát

 

 

 

Jövő hétfőn búcsúztatják Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban augusztus 23-án meghalt magyar katonatisztet szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán.

Az alacskai kastélykertben, református szertartás szerint vesznek végső búcsút Pappné Ábrahám Judittól - tette közzé gyászhírét az Észak-Magyarország című napilap pénteki számában a család.

Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy a magyar katonai konvojt, egy katona meghalt, hárman megsérültek. Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

A Magyar Nemzet pénteki száma szerint a hadnagy holttestét a hét végén hozzák haza Magyarországra, és katonai tiszteletadással fogadják majd.

A sérült katonaorvosnő már saját otthonában gyógyul

Orvosi engedéllyel már otthon tölti betegszabadságát Dani Fruzsina főhadnagy, a hétfői afganisztáni támadásban súlyosan megsérült katona - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

A sérült katonaorvosnő csütörtök este a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltásának katonáival együtt érkezett Ferihegyre, innen pedig mentőautóval szállították a Honvédkórházba, ahol még este megvizsgálták az orvosok.

A Magyar Honvédség fősebésze, Zsíros Lajos a vizsgálat után megállapította, hogy bár a főhadnagy testében több robbanásból származó szilánk is van, azonnali operációra nincs szükség, eltört hüvelykujját pedig szakszerűen ellátták Mazari Sharif katonai kórházában, így orvosi engedéllyel saját otthonában tölti betegszabadságát - írták.

A támadás életveszélyesen súlyos sérültjével, Kolozsvári Györggyel kapcsolatban a HM közleménye azt írta: "állapota továbbra is kritikus".

Hétfőn az afganisztáni Baglán tartományban érte támadás a katonai konvojt, Pappné Ábrahám Judit életét vesztette. Kolozsvári György zászlós életveszélyes, két másik katona - köztük Dani Fruzsina főhadnagy - pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A negyedik sérültről úgy tudni, nem kíván idő előtt hazajönni Afganisztánból.

Benkő Tibor: az eddigi vizsgálatok nem utalnak emberi mulasztásra a hadnagy halálában

Az előzetes szakértői vélemények szerint nem játszhatott közre emberi mulasztás Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hétfőn Afganisztánban bekövetkezett halálában. A tragédia vizsgálatának két-három héten belül lehet pontos eredménye - mondta Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök pénteken az MTI-nek.

A vezérkari főnök az MTI megkeresésére elmondta: már javában tart az a vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderüljön, követtek-e el felderítési, taktikai hibát a katonák szállításakor, illetve annak előkészítésében. Előzetesen azonban azt el lehet mondani, hogy nem emberi mulasztás okozta a katona halálát - fűzte hozzá.

Benkő Tibor kifejtette, hogy a vizsgálatban nem tudnak helyszíni szemlét tartani, hiszen harctérről van szó, viszont mindenkit meghallgatnak, aki részt vett a "feladatban", illetve katonai szakértőket is bevontak a munkába.

Megvizsgálják egyébként azt a páncélozott Toyotát is, amelyben a meghalt katonanő és három megsérült társa is utazott. Az autó egyébként a "saját lábán" tért vissza a magyar bázisra, miután felrobbant mellette egy robbanószerkezet, és eltalálták egy vállról indítható rakétával - tette hozzá.

Mint mondta: minden eszközt visszahoztak a harctérről; volt olyan katona, aki háromszor fordult a helyszínen, hogy ne maradjon ott semmi.

Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy az afganisztáni tartományi újjáépítési csoportnál (PRT) most zajlik a váltás, ez a vizsgálat idejét kicsit meghosszabbíthatja, így két-három héten belül zárulhat le.

A vezérkari főnök beszámolt arról is, hogy a meghalt posztumusz hadnagyot katonai tiszteletadással fogadják a hét végén Kecskeméten. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!