Belföld

2010.10.03. 21:22

Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa

Budapest - Mától Budapest ismét a nemzet fővárosa - mondta vasárnap késő este Orbán Viktor, aki szerint az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere.

MTI

A kormányfő a Fidesz-KDNP eredményváró központjában, Budapest belvárosában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország a vasárnapi összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. Szavait nagy taps fogadta. Mint mondta, Budapest az elmúlt húsz évben mindig vitában állt az ország többi részével, vasárnaptól azonban Budapest az egység része, "mától ismét Budapest a nemzet fővárosa".

Álláspontja szerint a vasárnapi választáson az emberek igent mondtak a nemzeti együttműködés rendszerének politikájára és céljaira, az új, arányos adórendszerre, az együttműködés gazdaságpolitikájára, arra, hogy Magyarországnak új alkotmányra van szüksége, valamint a magyar érdekek határozott érvényesítésére itthon és a nemzetközi világban egyaránt.

A Fidesz elnöke beszédében köszönetet mondott azoknak a választóknak, akik részt vettek a szavazáson, és külön köszöntötte azokat, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták voksukat. Köszönetet mondott önkénteseiknek is, és gratulált a megválasztott polgármestereknek, képviselőknek pártállásra való tekintet nélkül.

A miniszterelnök úgy véli, azt talán senki sem vitatja, hogy egy ország számára az a legnagyobb siker, ha nemzeti összefogás valósul meg valami mellett, valami ellen ugyanis mindig könnyebben születik összefogás, mint valami mellett. Vasárnap Magyarország elérte a legnagyobb sikert: képes volt egységesen kifejezni azt, hogy mit akar - emelte ki. Közölte: Magyarország átlépte saját árnyékát, hiszen immár nemcsak abban elszánt és egységes, hogy "merre ne menjünk, hanem abban is, hogy merre menjünk". Ezért szerinte legalább akkora siker a vasárnapi eredmény, mint az áprilisi győzelem volt.

A választási részvételről szólva úgy értékelt, hogy aki elment szavazni, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, az pedig engedélyt adott munkájuk folytatására.

A mai nap 2010-et a nagy történelmi dátumok közé emeli - jelentette ki, hozzátéve, hogy mostantól 1990-et 2010-zel együtt érdemes említeni: 2010 adja meg ugyanis 1990 értelmét. "Most teljesedett be az, ami akkor és azóta a mai napig nem tudott." Húsz évvel ezelőtt a magyarok egységesek voltak abban, hogy mit nem akarnak, de húsz éven keresztül nem tudtak megegyezésre jutni abban, hogy mit akarnak. "Húsz éven át csak vitatkozni tudtunk, hogy hogyan akarunk élni" - vélekedett, hozzátéve azonban, hogy ez a vita vasárnap este nyugvópontra jutott.

Ezt a sikert "mi, magyarok magunk teremtettük meg a magunk számára" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarország saját magát húzta ki az egyet nem értés csapdájából. Áprilisban a magyarok úgy döntöttek - folytatta -, kormányváltás kell, vasárnap pedig azt nyilvánították ki, helyes irányba fordult az ország szekere, "így kell menniük a dolguknak". Vasárnap a magyar választók a kormányzásról, az áprilisban megválasztott kabinet munkájáról is véleményt nyilvánítottak; ez egy értékelő választás is volt: a kormány eddigi munkájáról és arról az irányról, amely immár látható valóság - fogalmazott.

Nagy reményekre jogosítja e "történelmi siker" Magyarországot - mondta a miniszterelnök -, mert ezzel "mi, magyarok megteremtettük magunknak a reális esélyt, hogy minden közös célunkat megvalósítsuk", és ha nem is rövid, de belátható időn belül erős, tekintélyes országgá váljon Magyarország.

"A magyarok ma egységesek és elszántak abban, hogy közös erővel nekifogjunk az előttünk álló nagy munkának, és mindenütt, minden településen centiről centire fölemeljük és talpra állítsuk a hazánkat" - jelentette ki, rámutatva ugyanakkor arra, hogy a neheze most következik, "most már tudjuk, mit akarunk, de végig is kell csinálni. Ehhez mindenkire szükség lesz". "Nehéz lesz, és biztosan lesznek pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy nem sikerül, (...) de bírni kell, és muszáj kitartani" - figyelmeztetett.

Magyarország abban azonban biztos lehet: "bármi lesz, bárhogy is történjen, mi szerényen, alázattal, de a végsőkig ki fogunk tartani. Végig fogjuk csinálni. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!