Belföld

2010.11.17. 18:57

Drágán és lassan működik

Hihetetlen nagy költséggel osztunk el kevés pénzt, rendkívül lassan, s ezen mielőbb változtatni kell - fogalmazta meg álláspontját és egyben a rendszer átalakítási irányát is meghatározó programját a vidékfejlesztési államtitkár szombaton. V. Németh Zsolt a megyeri faluátadó ünnepen tartott Leader-fórumon beszélt a kormányzati szándékokról.

Győrffy Árpád

A fórumon dr. Rédei Zsolt elnök és Nemesné Szabados Zsuzsanna munkaszervezetvezető adott tájékoztatást a sümegi és a balatonfüredi kistérség egészére, az ajkai, a tapolcai és veszprémi kistérség egyes községeire kiterjedő Balaton-felvidéki Leader csoport eddigi munkájáról.

A szervezet 138 taggal alakult 2008-ban, 60 települést fog át, kilencfős elnökséggel, 10 fős apparátussal, három mikrotérségi irodával működik. A most zajló programozási időszakban az érintett térségnek a lélekszám és a települések száma alapján az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (UMVP) 1,8 milliárdos támogatásból a 3. tengely célterületein falufejlesztésre, vidéki örökség megőrzésére, vállalkozásfejlesztésre, turisztikai fejlesztésekre 1 300 millió forintot szánnak. Az UMVP 4. tengelyén a szigorúan vett Leader-célokra, együttműködésen alapuló vállalkozási alapú és közhasznú fejlesztések, programok támogatására 233 millió forintot, működési költségekre pedig 330 millió forintot terveznek.

Eddig 52 település 115 pályázója jutott támogatáshoz összesen mintegy 970 milliós összegben. A projektek segítségével 66 új munkahely megteremtését és 60 megőrzését vállalták. A működési költségekből 70 millió forintot hívtak le. A honlapjukon elérhető adatok szerint a nyerésben Dörgicse van az élen 77,3 millió forinttal, második Nemeshany 64,6 millióval, majd Megyer következik 64,3 millióval. További 49 település jutott 155 millió forint közötti összeghez, nyolcnak pedig még semmi.

V. Németh Zsolt  lapunknak adott nyilatkozatában is leszögezte, hogy komoly változtatásokra van szükség.

- A tennivalókat két csoportra bontanám. Hosszabb távra, a következő programozási időszakra el kell például döntenünk, milyen elvek alapján alakítsuk ki a Leader- szervezetek határait. Sok érv szól a kistérségi modell átvétele mellett. A jelenleg zajló ügyeknél a fő cél, hogy a döntések gyorsabbak és olcsóbbak legyenek, helyben szülessenek, a kis projekteket szétválasszuk a nagyoktól és a működési költségeket átláthatóvá tegyük.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a Leader-csoportoknak is tekintettel kell lenni az őszi önkormányzati választásokkal előállt új helyzetre.

- Kinyittatjuk az egyesületek bezárt kapuit, lehetőséget biztosítunk arra, hogy új tagok is csatlakozzanak ezekhez a szervezetekhez. Ezzel együtt tisztújítást is tervezünk mindenhol.

A  már elbírált pályázatokra a régi eljárásrend érvényes, ennek megfelelően zajlanak majd a kifizetések is.

- Új pályázatokat csak akkor írunk ki, ha a nem megfelelően működő rendszert sikerült átalakítani. Április végére, május elejére juthatunk el ide, ami nem jelent késést a korábbi tervekhez képest, mert a bírálati idő felére csökkentése miatt a döntések az eredeti terv szerint megszülethetnek - mondta V. Németh Zsolt.

Másfél milliárd forint

A Balaton-felvidéki akciócsoport az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) 3. tengelyén falufejlesztésre 32 pályázatból 16 összesen 210 millió forint támogatást kapott. Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése címen 29 pályázó közül 10 nyert összesen 104 millió forintot. Turizmus ösztönzésére 29 pályázóból 20 kapott támogatást összesen 317 millió forint értékben. Vidéki örökség megőrzésére 23 pályázó közül 15-nek ítéltek meg támogatást összesen 256 millió forint értékben. Az UMVP 4. tengelyén vállalkozói alapú fejlesztésre egy pályázó volt, aki 2,3 millió forintot kapott. Közösségi terek kialakítására, fejlesztésére 19 pályázó nyert összesen 40 millió forintot, vállalkozások létrehozása, fejlesztése 510 ezer fő közötti településen című területen 11 sümegi pályázóból kilenc 18,2 millió forintot kapott.

 

V. Németh Zsolt szerint a helyi munkaszervezetek és a Leader programmal foglalkozó állami szervezetek együttes  működési költsége akár meg is haladhatja a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló források ötven százalékát. Ez azt is jelenti, hogy ezen a területen nem leszünk igazán gazdagabbak az uniós támogatások visszaosztásától, hiszen a valóban hasznosuló pénz elmarad a befizetéseinktől. Igaz, akkor sem járnánk sokkal jobban, ha itthon osztanák el ugyanezt, mert akkor csak a felének a fele érkezne vissza a rendeltetési helyére. Lenne persze egy egyszerű  megoldás, el sem kellene venni a pénzeket. Ott kellene hagyni az embereknél, talán magukban jobban el tudnák dönteni, hogy játszótérre, díszburkolatra, ravatalozóra, esetleg kenyérre költik. Persze, akkor munka és bevétel nélkül maradnának azok, akik most osztják ezeket a pénzeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!