Ünnepség

2024.06.02. 15:30

A szétszakítás, ami még jobban összekovácsolt minket – Trianoni emlékművet avattak Tésen (videó)

Kopjafa alakú trianoni emlékmű került a kialakítás alatt lévő tési tájház elé. A nemzeti összetartozás napja apropóján a hétvégén avatták fel. Az a terv, hogy az elkövetkező években mindig egy-egy elcsatolt területről érkező, határon túli magyar néptánccsoport koszorúzza majd meg.

Rimányi Zita

– A trianoni békediktátum kikényszerített aláírása, Magyarország megcsonkítása tragédia, de a gyalázatos események ellenére évfordulója, június 4-e nekünk ünnep, mert úgy döntöttünk, hogy ezen a napon a nemzeti összetartozást ünnepeljük. A nemzet értékeihez tartoznak az ilyen tettek is, ebből a szempontból Európa egyik leggazdagabbjának nevezhetjük magunkat. Tapasztalatokat bőven szereztünk az I. világháború óta, és az utána történtek fájó sebe a lelkünket gyarapította, rávilágítva arra, hogy kapcsolatainkból erőt meríthetünk, ugyanis a magyarok közti kapcsolatokat nem szabdalják szét az országhatárok. A trianoni szétszakítás csak még jobban összekovácsolt minket. Örülök, hogy már Tésen is van egy olyan emlékmű, ami erre hívja fel a figyelmet. Tés egy kis bakonyi falu, de példamutató a hagyományok továbbadásában. Trianon pedig tanít minket, arra, hogy őrizzük és adjuk tovább a lángot, amit magyarságnak hívnak – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő az avatóünnepségen.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet a tési trianoni emlékmű avatásán. Mellette állt az ünnepségen Lippert Ferenc, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke és Fodor-Bödös István János polgármester
Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet a tési trianoni emlékmű avatásán. Mellette Lippert Ferenc, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke és Fodor-Bödös István János polgármester
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Fodor-Bödös István János polgármester azt hangsúlyozta, hogy széles körű összefogás révén sikerült elérni, hogy Tésen is legyen emlékmű, ami a trianoni szomorú eseményekre, egyben a nemzeti összetartozásra emlékeztet. 

A nemzeti összetartozás napja alkalmából avatták fel a kopjafa alakú emlékművet, aljában az emlékezet fába vésett szavaival
A nemzeti összetartozás napja alkalmából avatták fel a kopjafa alakú emlékművet, aljában az emlékezet fába vésett szavaival
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Lippert Ferenc, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke mindazoknak köszönetet mondott, akik felajánlásaikkal, munkájukkal hozzájárultak a kopjafa, az emlékmű kialakításához, közreműködtek helyére állításában a tájház előtt, hiszen ez az épület, aminek kialakításán még dolgoznak, a hagyományok tovább éltetésének egyik helye Tésen. 

A tési emlékmű avatásának ünnepi műsorában felléptek a helyiek
A tési emlékműavatás ünnepi műsorában felléptek a helyiek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kurilla Benjámin történész, a Trianon Múzeum képviselője idézte fel, hogy az I. világháború utáni békekonferenciára a veszteseket, így hazánk képviselőit meg se hívták, a később odaengedett tárgyalódelegáció szóbeli és írásbeli érveléseit pedig nem vették komolyan, s ha végül nem írjuk alá a trianoni szerződést, hazánk maradék, mostani területe se maradt volna meg, azt is felosztják több ország közt. Ezért ezt a szerződést csak békediktátumnak nevezhetjük. Ennek nyomán az ország a területének 71 százalékát, lakosságának 68 százalékát elvesztette.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában