Belföld

2010.12.27. 15:32

A Közép-Tiszán áradás váltja a lassú apadást

Szolnok - Egy kisebb árhullám várhatóan újra a néhány nappal ezelőtti tetőzés szintjére duzzasztja majd a vízszinteket a jelenleg apadó Közép-Tiszán - tudatta a térség Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága.

MTI

Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, bár helyenként 20 millimétert meghaladó értéket is mértek. Az áradás a felső szelvényekben tovább folytatódott. A Tiszán ennek következtében kialakult újabb árhullám jelenleg Tiszabecs és Tivadar között tetőzik. Tiszadorogmáig újra árad, alatta Martfűig lassan apad a folyó.
   
A Tiszán levonuló nagy árhullám jelenleg Tiszaugnál tetőzik, alatta a folyó még árad. A Tisza középső szakaszán hétfőn reggel lassan apadó, de továbbra is a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek.
   
Az előrejelzések alapján a Felső-Tiszáról érkező árhullám Kiskörénél két nap, Szolnoknál három-négy nap múlva megfordítja a folyó addigi apadását, és az előző árhullám maximális szintjének közelében tetőzik, ez Szolnoknál 850 centiméter körül volt.
   
Az igazgatóság a jeges árvíz ellen elsőfokú készültséget rendelt el hétfőn reggel 8 órától a Tisza-tó menti szakaszon.
   
A vasárnap még áradó Zagyva és Tarna végig apad. A Zagyván levonulóban lévő árhullám miatt vasárnap másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó jobb és bal partján Újszász-Szászberektől Jászberényig.
   
Az igazgatóság valamennyi védelmi szakaszán, összesen 640 kilométeren elsőfokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget tart fenn. Harmadfokú riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán, a Zagyván és a Tisza-tavon, összesen 465, míg másodfokú a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, 175 kilométeren van érvényben.
   
Az árvíz eddig 1,2 négyzetkilométer mentetlen területet öntött el. A lakott területek, illetve épületek védelmére több helyen is szivattyúznak. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 915-en vettek részt.
   
Az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 517 négyzetkilométer áll víz alatt.
   
Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 468 négyzetkilométert borít belvíz. Kunmadarastól délre egy tanyán a víz mintegy ezer birkát is veszélyeztet.
   
Az igazgatóság működési területén 11 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 22 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg négy harmadfokú belvízvédelmi készültséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!