Belföld

2010.12.02. 18:43

Hajléktalanok a hóesésben

Amint leesik az első hó, megszólal a civilizált társadalmak lelkiismerete és a figyelem középpontjába kerülnek a hajléktalanok. Megyénk több városában példásan gondoskodnak róluk ha hagyják. Veszprémben jelentős előrelépést hozott az ellátásukban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat ősszel nappali centrummal gyarapodott.

Mátételki András

A kétszintes, 40 millió forintba került veszprémi létesítményben fent irodák kaptak helyet, lent pedig nappali melegedő várja azokat, akiknek az utca az otthona. Amikor csütörtökön ott jártunk, többen kártyáztak, olvasgattak, tévét néztek, volt, aki a számítógép mögött ült.

Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője elmondta, a megyeszékhelyen 200-250 hajléktalant tartanak számon. A társaság fele nem hajlandó bejönni az éjjeli menedékhelyre még akkor sem, ha már kint akár mínusz 10 fok van, róluk az utcai szolgálat gondoskodik. A nappali melegedőben  60-70 ember fordul meg, akik a többiekkel együtt a népkonyhán ebédelhetnek. Telt házas estén itt is tud aludni több ember, igaz, nem ágyon, hanem szivacson.

- Legfőbb elvünk, hogy az időjárás átírhatja a házirendünket. Éppen ezért az erősen ittas, agresszív emberek előtt sem zárjuk be a kaput, hanem őket a két konténerszobában helyezzük el - rájuk külön figyel egy szociális munkás. Az éjjeli menedékhelyen ezekben a napokban ötvenen laknak, de, ha lerakunk szivacsokat a földre, többen is elférnek. Mi még senkit nem utasítottunk el azzal, hogy már nincs hely. Ellenkezőleg, azt szeretnénk, ha minél többen vennék igénybe a szolgáltatásainkat, s nem kockáztatnák azzal az életüket, hogy a szabad ég alatt térnek nyugovóra - nyilatkozta Szaller Péter.

Az intézmény vezetője azt is elmondta, hogy a 21 ágyas hajléktalanok otthonában fenntartanak 3-4 ágyat azoknak, akik legyengültek, de még nem szorulnak kórházi kezelésre. Olyanokat is befogadnak, akik kikerültek valamelyik egészségügyi intézményből.

Az ötvenszemélyes átmeneti szállón jelenleg 37-en élnek. Jó néhányan próbálnak munkához jutni segítséggel, ami korántsem  egyszerű az ő esetükben sem. Ha megtudják, hogy honnan jöttek, sokszor becsukódnak az ajtók előttük.

A megyeszékhely után Várpalotán és környékén tartják nyilván a legtöbb hajléktalant: közel 200-at, tudtuk meg Dobos Ágnestől, a Vöröskereszt megyei titkárától. Idetartozik Almádi és Fűzfő is. Jelenleg náluk telt ház van. Az átmeneti szállón 52-en laknak, a nappali melegedőt 25-en veszik igénybe, az éjjeli menedékhelyen húszan alszanak. Olyan még nem volt, hogy valakit elküldtek volna, ha máson nem, pótágyon alhatnak. Az utcai szolgálatuk 120-140 emberről gondoskodik. A megyei krízisautó éjjel-nappal bevetésre kész.

Ajkán két hajléktalanszállón találnak éjjeli menedéket a rászorulók. A padragkúti szállón négy nő is lakik a nyolc férfi mellett. Egész évben telt ház van. A Máltai Szeretetszolgálat ajkai szállója tíz férőhelyes, ilyen hideg időben az öt pótágyat is elő kell venni, ott szintén telt ház van. A szolgálat nappali melegedőjének 25-30 állandó vendége van.

Teajárat hetente háromszor

A Veszprémben élő mintegy 250 hajléktalan fele nem hajlandó bemenni az éjjeli menedékhelyre, még kemény fagyban sem. Őket sem hagyják azonban sorsukra, az utcai szolgálat munkatársai felkeresik őket. Hetente háromszor teajárat indul az esti órákban, amikor kenyeret, felvágottat, s ha kell, takarót visznek nekik. Akit nagyon rossz bőrben találnak, azt igyekeznek rábeszélni, hogy menjen el velük a Jutasi úti szállóra.

Végre irodát is kaptak az utcai segítők, a nappali melegedő hátsó részében. Délelőttönként be lehet menni hozzájuk, segítenek a hivatalos papírok elintézésében is. A raktárból ruhát, takarót adnak a rászorulóknak.

- Napközben is járjuk a várost, igyekszünk segíteni azokon, akik krízishelyzetbe kerültek. Ha kell, mentőt hívunk - tudtuk meg Majbó Gábortól, a veszprémi utcai szolgálat munkatársától.

 

A hideg elől újabban az áruházak előterébe szivárognak be, a várótermek többségéből már kinézik őket. Zavarja az utasokat, ha koszos ruhájukban elnyúlnak a padokon, ápolatlanságukat messziről érezni - tisztelet a kivételnek.

A veszprémi vasúti váróból vélhetően miattuk szedték ki a támlás padokat, hogy még véletlenül se lehessen bent szunyókálni. Aztán kikerült egy papírra "A váróterem rendje" című felhívás is. Ezt mintha csak a hajléktalanokra szabták volna, csupa intelem minden mondata: csak érvényes jeggyel lehet bent tartózkodni, tilos alkoholt fogyasztani, kéregetni, hangoskodni, az utasokat megbotránkoztató módon viselkedni. Sőt: "Az ablakpárkányra ülni tilos."

Reméljük, hamarosan fölösleges lesz ez az intelemsor, hiszen az állomással szembeni nappali melegedőben van bőven hely. Ott szívesen fogadják a hajléktalanokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!