Belföld

2010.12.20. 14:23

Maximálizálnák a bűnügyi hírek arányát a kereskedelmi televíziók hírműsoraiban

Budapest - Éves átlagban nem haladhatná meg a húsz százalékot a bűnügyi hírek időtartamának aránya a jelentős befolyásoló erejű médiumok hírműsoraiban - ezt tartalmazza az alkotmányügyi bizottságnak a médiatörvény tervezetéhez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványa.

MTI

Az előterjesztés Novák Előd és Pörzse Sándor jobbikos képviselők múlt héten elfogadott módosító javaslatát pontosítaná, kimondva, hogy a bűnügyi tematikájú tudósítások korlátozása nem vonatkozna minden egyes érintett hírműsorra, csupán azok éves átlagára.
   
A Ház egy héttel ezelőtt 298 igen szavazattal hagyta jóvá azt a jobbikos módosító indítványt, amely legfeljebb húsz százalékban maximálta a bűnügyi hírek lehetséges arányát az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraiban, illetve a Neo FM és a Class FM reggeli hírösszefoglalóiban.
   
A hétfőn beterjesztett zárószavazás előtti módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság azzal indokolta, hogy a korlátozás ne sértse aránytalan mértékben a szerkesztési szabadságot, ne lehetetlenítse el a megfelelő tájékoztatást. A bizottság javaslata ezért kimondaná, hogy a korlátozás csak a "demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló" bűnügyi hírekre vonatkozna, éves átlagban.


Hétfőn egyébként Novák Előd is újabb javaslatot nyújtott be e tárgyban. A jobbikos politikus pontosítaná a bűnügyi hírek fogalmát, ugyanakkor a húsz százalékos kvótába a balesti tudósításokat is beleértené. Ettől az aránytól az érintett médiumok csak "rendkívüli, különösen indokolt esetben" térhetnének el, és arról haladéktalanul tájékoztatniuk kellene a médiatanácsot.
   
Novák Előd azt is kezdeményezte, hogy a jelentős befolyásoló erejű televízióknak és rádióknak heti összesítésben legalább öt százaléknyi időtartamban a határon túli magyarság politikai, közéleti, kulturális vagy sporteseményeiről kelljen beszámolniuk a már említett időszakban sugárzott hírműsoraikban.
   
E javaslatokról, valamint további mintegy húsz zárószavazás előtti módosító indítványról még hétfőn dönt a parlament, majd sort kerít a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat zárószavazására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!