Belföld

2011.01.20. 17:38

Béren kívüli juttatások - Adható, de nem jut

Nem igazságos, hogy a feleségem azért kap kevesebb ebédjegyet a kollégájánál, mert ő megyei, az ismerőse pedig városi fenntartású iskolában dolgozik - panaszolta olvasónk. Az különösen felháborította, hogy a megyei önkormányzat egyes dolgozói sokkal többet kapnak mint mások.

Munkatársainktól

Az illető csak egyike volt azoknak, akik az utóbbi hetekben a béren kívülil juttatások ügyével, a cafeteria témájával megkerestek bennünket. Abban mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi forma minden, csak nem igazságos. Az alábbiakban csak a közszférában dolgozók juttatásaival kapcsolatos  anomáliákat próbáltuk körbejárni néhány illetékes véleményére építve.

Az alapproblémát az okozza, hogy amíg a közszférában dolgozók nagyobb csoportját alkotó közalkalmazottaknak - pedagógusok, szociális- és egészségügyi dolgozók - csak adható a juttatás, addig a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselőknek kötelezően adni kell. Igaz, az idén már nekik is jelentősen csökkentett mértékben. A cafeteriát ebben a körben egy évvel ezelőtt vezették be a korábban alanyi jogon biztosított ruhapénzek és más juttatások kiváltására. A  köztisztviselőknek adható juttatás éves mértékét az illetményalap 5-25 -szörösében, azaz 193 ezertől 966 ezer forintig terjedő összegben határozták meg.

A konkrét mértékről helyben döntöttek a két határ között a korábban kapott juttatások és a helyi lehetőségek szerint. Az 5-25-szörös határ elvben, de az idei évre szóló költségvetési törvény 200 ezer forintban maximálta az egy-egy foglalkoztatottra tervezhető cafeteria keretet. Gyakorlatilag az eddigi minimumban határozták meg fixen a kötelezően adandó bruttó összeget.


A megyei önkormányzatnál már az idei költségvetés előzetes koncepciójában rögzítették, hogy idén nem vállalják a közalkalmazottak részére biztosított cafeteria juttatás fedezetét. Ezzel a tervek szerint 86 millió forintot spórolnak meg. AÂ koncepció a közgyűlés hivatalában dolgozóknál is csökkentést irányzott elő a tavalyi bruttó 360 ezer forintos cafeteriában. Ezt a csökkentést helyi szándék nélkül is előírja a központi 200 ezres plafon.
 
Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés fideszes elnöke magánemberként nem tartja helyesnek, hogy az egyik foglalkozási csoport kapjon, a másik ne, de a megyei önkormányzat anyagi helyzete miatt pillantnyilag nem lát lehet lehetőséget arra, hogy a közalkalmazottaknak is adjanak.
 
Pusztai István, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője elfogadhatatlannak tartja, hogy a közszféra két foglalkoztatási csoportját így megkülönböztessék. Szerinte ezt a parlamentnek sürgősen rendezni kellene. Ha a helyzet így marad, akkor helyben kell korrigálni a hibás központi szabályozást, önkormányzati döntéssel a közalkalmazottaknak is meg kellene adni, amit a köztisztviselőknek a törvény ír elő.


A veszprémi önkormányzatnál nincs ekkora különbség a két csoport juttatása között, tudtuk meg Bán Mihálytól, a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárától. - Míg 2010-ben a közalkalmazottak, így a pedagógusok is havonta ötezer forint étkezési hozzájárulást kaptak, az önkormányzat döntésének értelmében ez az összeg az idei évtől kezdve ötezer-hétszáz forint. Mi nagyobb mértékű emelést szerettünk volna, az eredeti javaslatunk ezer forint volt, de az önkormányzat csupán hétszáz forintot tudott vállalni, természetesen már ezt is eredménynek könyveljük el.

Litéren a közalkalmazottak étkezési hozzájárulásban részesülnek, ami hideg étkezés esetén hatezer forint, ha a település óvodájának saját konyháján fogyasztanak melegételt, akkor ez tízezer forintot jelent havonta - tudtuk meg Szedlák Attila polgármestertől, fideszes országgyűlési képviselőtől.  - Amennyiben a költségvetés fedezetet nyújt rá, az önkormányzat üdülési csekket is biztosít - mondta.

Helyesnek tartja, hogy a köztisztviselőknél kétszázezer forintban korlátozták az adható összeget. - Az, hogy a közalkalmazottaknak nem kötelező ez a juttatás, még nem jelenti azt, hogy nem is adható. Persze, a helyi lehetőségek szerint - hangsúlyozta a képviselő.

 

Ebédjeggyel is lehet fizetni

A cafeteria körébe tartozó juttatások közül továbbra is a legnépszerűbb fajta  a melegétkezési utalvány. Jelentős változás  a felhasználásánál, hogy az idén már a fogyasztásra kész hideg ételek vásárlására is fel lehet használni. A vendéglős érdekképviseletek nagyon nehezményezték  a lépést, mert szerintük a napi étkezés ösztönzése  helyett normál napi fizetőeszközzé válik az ebédjegy a hipermarketekben.

 

Szerintem

A hivatalos álláspont szerint a cafeteriába tartozó juttatásokat a dolgozók ösztönzésére találták ki. Többnyire azonban a fizetést helyettesítő, annak egy részét kiváltó eszközzé váltak. Miközben a különböző foglalkozási csoportok a másik tagjaitól irigylik az esetlegesen nagyobb kereteket, nem igazán gondolnak arra, hogy valójában mindenki egyre rosszabbul jár. Hol csak az eddig megszokott mértéket csökkentik felére vagy akár nullára, de a vállalkozói szférában az sem ritka, hogy a fizetést váltják át erre a nyugdíjt, táppénzt nem
biztosító juttatásra.

Győrffy Árpád
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!