Belföld

2011.03.04. 12:39

Bezárt menzák Pest megyében: nem marad éhesen diák

Egyetlen diák sem maradhat éhen amiatt, mert a Pest megyei önkormányzat fenntartásában működő 18 középiskolában a szolgáltató, a megyeháza jelentős tartozásával összefüggő "ellehetetlenülésre" hivatkozva, szünetelteti a közétkeztetést – mondta Ambrus András, az önkormányzat szóvivője pénteken az MTI-nek.

MTI

A sándorfalvai székhelyű HunGast Kft. előző nap szüntette be a közétkeztetési szolgáltatást, beleértve a konyhák és az étkezők üzemeltetését az intézmények többségében. Az étkeztetési stop 2872 diákot érint.
   
Ambrus András közlése szerint az érintett oktatási intézmények, illetve települések vezetői pénteken többnyire "találékonyan" megoldották a diákok ellátását, miközben a megyei vezetés folyamatosan egyeztet a "hogyan továbbról" a szolgáltató HunGast Kft.-vel, valamint a kormányzattal.
   
A szóvivő elmondta, a megyei önkormányzat legfőbb célja az étkeztetési rend mielőbbi helyreállítása, vagyis az, hogy hétfőtől minden érintett intézményben ismét legyen főzés. Az, hogy a jelenlegi szolgáltató biztosítja-e  majd a melegételt, vagy valaki más, a céggel folytatott tárgyalások kimenetelének függvénye - tette hozzá.
   
Közlése szerint azért is furcsállják a HunGast hirtelen döntését, illetve a 18 iskola konyháinak, étkezőinek csütörtök reggeli lezárását, mert a tavalyról összegyűlt 450 milliós adósság kifizetésének augusztus végéig tartó ütemezéséről a két fél korábban megállapodott (a januári étkeztetés 154 millió forintos ellentételezésére még keresik a forrást).
   
Ha mégsem sikerülne gyors egyezségre jutni a HunGasttal, akkor más módon, helyi vállalkozók, vagy iskolai tankonyhák bevonásával oldanák meg a közétkeztetést – fűzte hozzá Ambrus András.
   
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen más jellegű, nagyobb összegű tartozásai vannak a megyei önkormányzatnak, és a közeljövőben előfordulhat-e a csütörtökihez hasonló újabb "meglepetés", a szóvivő elmondta: csupán egy-két beszállítónak tartoznak jelentősebb összeggel, illetve a megbízási szerződésekben rögzített díjak egy részével maradtak el, de a bérkifizetéseket teljesítik.
   
A szóvivő a megyei közgyűlés elnökének felhatalmazása alapján visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Pest megye fideszes vezetése felelőtlen, pazarló gazdálkodást folytat. Mint mondta: azért jutottak idáig, mert a volt kormányzat idején jelentősen megnyirbált bevételeikhez képest nagymértékben nőttek kötelezően ellátandó feladataik, s az állami normatíva csak körülbelül felerészben fedezi tényleges kiadásaikat.
   
"A lehető leghamarabb jelentkezünk arra a pályázatra, amelyet a szaktárca március elsején írt ki az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére" – szögezte le Ambrus András.
   
Pozitív elbírálás esetén - a megyeháza információi szerint - a rendelkezésre álló 31 milliárdos keretből biztosított előlegből megkezdhető lenne a ki nem fizetett számlák rendezése - tette hozzá a szóvivő, aki az MSZP-frakció délelőtti felvetésére reagálva közölte: nem tervezik a közgyűlés azonnali összehívását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!