Belföld

2011.04.22. 15:10

Harci tábor Gyöngyöspatán: Előállították a rendőrök a tábor szervezőjét (Folyamatosan frissítve)

A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát - látta péntek délután a helyszínen az MTI tudósítója.

MTI

Előállították a rendőrök a gyöngyöspatai tábor szervezőjét

A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort.
   
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy mindazokat, akik egész testükön egyenruhát vagy egyenruhára emlékeztetető ruhadarabokat - vagyis vagy terepszínű nadrágot és felsőt - viseltek, igazoltatták, és elküldték. 

 

 Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét, aki katonai egyenruhát viselt, valamint két társát előállították. Mindazok maradhattak, akik civil ruhát viseltek, vagy akiken a terepszínű nadrág mellett egyszerű vagy feliratos fekete póló volt. A rendőri intézkedés után öt táborozó maradt a helyszínen. Őket az intézkedést vezető rendőr tájékoztatta a vonatkozó jogszabály tartalmáról.
   
A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

 


Nyakó István további három kéréssel fordult a kormányhoz és a belügyminiszterhez

A kormány azonnali hatállyal állítsa vissza a településőri szolgálatot, adja vissza a rendőrségnek a zárolt 30 milliárd forintot, és állítsa vissza az Út a munkába programot - ezt kéri Nyakó István szocialista politikus a kormánytól és Pintér Sándor belügyminisztertől.

A szocialista képviselő Pintér Sándor Gyöngyöspatán tartott pénteki sajtótájékoztatója kapcsán az MTI-nek azt mondta: "bár minden kívánsága így teljesülne". Ugyanis miután dél körül még megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a kormány egyetlen tagja sem vette a fáradságot, hogy Gyöngyöspatára ellátogasson, a belügyminiszter délután megjelent a településen.
   
Nyakó István azt mondta: mivel ő lehetett Pintér Sándor "múzsája" abban, hogy Gyöngyöspatára utazott, ezen felbátorodva további három kérést intézett a belügyminiszterhez. Az első, hogy a kormány azonnali hatállyal állítsa vissza a településőri szolgálatot. A második, hogy a rendőrségnél zárolt 30 milliárd forintot adják vissza a rendőrségnek, és hagyják végre abba a rendőri állomány ellehetetlenítését, megcsúfolását és kiszolgáltatását.
   
A harmadik - a kormánynak szóló - kérése pedig az, hogy azonnal állítsa vissza az Út a munkába programot, amely több tízezer, főleg ilyen szegény sorsú embernek adott nyolcórás munkalehetőséget és tisztességes bért, hogy etetni tudják családjukat. Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök szóvivője és Balog Zoltán államtitkár is azt állította, hogy táborozni mentek a gyöngyöspatai roma nők és gyermekek, nem pedig elmenekültek az esetleges atrocitások elől.
   
Ez Nyakó István szerint hazugság, ugyanis, mint fogalmazott: "mindannyian tudjuk, hogy a Véderő nevű egyesület, amely katonai kiképzést akart tartani a cigánysor felett, nemhogy egy hete, hanem két-három hete bejelentette, hogy mi lesz ott ezen a hétvégén".


Farkas Flórián: megnyugtató, hogy több száz rendőr ügyel a közbiztonságra

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke megnyugtatónak minősítette, hogy Gyöngyöspatán több száz rendőr ügyel a közbiztonságra, ugyanakkor nem tartotta jónak az MTI tudósítójának péntek este nyilatkozva, hogy jogvédő szervezetek és "önjelölt politikusok, vezetők feszültséget szítanak a romák között".

Virrasztásra készülnek a romák

Reggelig tartó virrasztásra készülnek a gyöngyöspatai roma férfiak, hogy a házaikat őrizzék. Többen azt mondták péntek este az MTI tudósítójának, hogy nem kirándulásra vitték a helybéli asszonyokat és gyermekeket, hanem "a településre költöző Véderőtől való félelmük miatt" kerestek nekik ideiglenes szállást.

Hatalmas üstben paprikás krumplit fő, hogy a Gyöngyöspatán maradt roma férfiak vacsorát kapjanak. A település utcáin, főként a romák által lakott településrészen több tucatnyi újságíró, operatőr és fotóriporter dolgozik. Számos rendőr mellett jogvédő szervezetek képviselői, roma és nem roma politikusok, aktivisták, országgyűlési képviselők is a községben vannak, beszélgetnek.
   
A cigánysorral szemben lévő hegyoldalban áll a magát Véderőnek nevező félkatonai szervezet által megvásárolt kétszintes ház, előtte többen üldögélnek. A rendőrség a ház udvaráról több embert előállított, arra hivatkozva, hogy katonai ruházatuk másokban félelmet kelthet.
   
A cigánysor előtti utcában néha feltűnik egy autó, amelyből két-három kopaszra nyírt, terepszínű ruhát viselő férfi ül, kezükben CB-rádió, és mosolyogva figyeli a több tucatnyi rendőrt és a romákat.
   
A helyi romák sátrakat állítottak, és tüzelőt gyűjtöttek össze több ház udvarán, a virrasztásra készülve.
   
Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: már nem félnek attól, hogy a radikális szervezet megnyitja kiképzőbázisát, és sok száz egyenruhás tart majd "lőgyakorlatot" a romák tőszomszédságában. Hozzátette: úgy látják, hogy a rendőrség "megfelelően kezeli a helyzetet”, és nem lesznek atrocitások.
        
Pintér Sándor - miután sajtótájékoztatót tartott a településen - Farkas Jánosnak, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének ígéretet tett, hogy rend és fegyelem lesz Gyöngyöspatán, nem hagyják, hogy szélsőséges, félkatonai szervezetek tagjai masírozzanak az utcákon. Amikor a miniszter kijött a házból, megtapsolták.

 

Blokkolták a Véderő honlapját


Az index.hu-n az olvasható: a tárhelyszolgáltató moderátora zárolta a Véderő honlapját annak tartalma miatt. A Gyöngyöspatán katonai kiképzőtábort meghirdető Véderő honlapja péntek délelőtt még elérhető volt, jelenleg csak "A weboldal blokkolt" üzenet látható.
   
A Sanoma tulajdonában álló szolgáltató, az Eoldal közlése szerint szabályzatuk értelmében tilos bármely olyan termék vagy szöveg, amely gyűlöletkeltésre, fajüldözésre, idegengyűlöletre vagy nemzetek és nemzetiségek közötti konfliktusra adhat okot - írta a hírportál.
   
Amennyiben a felhasználó eltávolítja a szabályzatot sértő tartalmakat, a lap újramoderáláson esik át, amennyiben azt a lapszerkesztő igényli, válaszolták az index kérdésére.
   
A vedero.hu domaint tavaly novemberben Eszes Tamás, a szervezet elnöke, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezője jegyeztette be, akit pénteken Gyöngyöspatán garázdaság miatt előállított a rendőrség.

Figyeli a fejleményeket a kisebbségi ombudsman

Figyelemmel kíséri a kisebbségi ombudsman a Heves megyei Gyöngyöspatán történtek fejleményeit, Kállai Ernő az MTI tudósítójának péntek délután azt mondta, szükség esetén újabb helyszíni vizsgálatot tart a településen.

 

 

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület által tartott márciusi járőrözések miatt helyszíni vizsgálatot tartott Gyöngyöspatán, amelynek eredményét a héten ismertette. Az ombudsman több jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tárt fel, orvoslásukért ajánlásokkal és javaslatokkal fordult az érintett szervekhez, így a Belügyminisztériumhoz, a rendőrséghez és a legfőbb ügyészhez is.
   
A kisebbségi biztos közlése szerint az általa megfogalmazott javaslatokat figyelembe véve készült el az a kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs. (A jogszabály pénteken jelent meg, és szombattól hatályos - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.)
   
Kállai Ernő úgy fogalmazott: "úgy tűnik, a kormány végre kezd odafigyelni a kisebbségekre"; véleménye szerint ezen az úton haladva kell megálljt parancsolni olyan szervezeteknek, amelyek félelmet keltenek, és megpróbálják átvenni az államtól a rendfenntartás szerepét. Csak így lehet kikapcsolni, ellehetetleníteni az ilyen szerveződéseket, különben a jogszabályi hiányosságokat kihasználva ez a helyzet az ország bármely településén kialakulhat - mondta.
   


Harci tábor Gyöngyöspatán: kiköltöztettek 300 romát

A gyerekeikkel együtt Csillebércre érkező gyönygyöspatai roma felnőttek azt mondták az MTI tudósítójának pénteken, nem tudják, megmarad-e a házunk, mire hazaérnek, és azt sem tudják, mikor mehetnek majd haza.

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.

Gyerekzsivaj és elkeseredett felnőtt-tekintetek - ez a kettő uralta pénteken dél körül a csillebérci tábort. A fákkal dúsan borított, az úttörőmúltat tábláin itt-ott még őrző terület, amely a rendszerváltozás előtt az ifjúság egyik nyári vágyálma volt, jelenleg 172, az otthonát kényszerből elhagyó embernek ad otthont. 


"Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz" - hajtogatja az egyik elkeseredett nő a Hotel Csillebérc előtt állva. "El kellett jönnünk, mert attól féltünk, hogy megölnek minket. A férfiak meg a nagyfiúk otthon maradtak, telefonon beszélünk velünk. Mi lesz majd este?" - mondja egy másik, miközben idegesen szippant a kezében tartott cigarettából.
   
Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom hirdetett meg katonai alapismereteket oktató tábort.
   
Ahogy sorban gyülekeznek az ebéd előtt, árad belőlük az értetlenséggel vegyes panasz. Mesélnek arról, hogy az utóbbi időben, amióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelent a faluban, ellenük fordult a közhangulat, azok sem állnak velük szóba, akikkel korábban nem volt problémájuk. Sorolják a félelmeiket, hogy a cigánytelep mellett egy hétvégi gyakorlatot készítenek elő, van akinek csak méterekre áll a háza attól a gyakorlóteleptől, ahol tudomásuk szerint éles lőszert is használnak majd. A váratlan utazásukról elmondják, hogy az a többségüket meglepetésként érte.
   
Előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová vagy mennyi időre. Nyilatkozni viszont sokan nem akarnak, ahogy kamerát vagy mikrofont látnak, azonnal begubóznak.
   
Félnek, és nem bíznak a médiában. Nevüket nem árulják el, csak annyit mondanak, hogy eddig hiába beszéltek az újságíróknak, soha nem az jelent meg, amit elmondtak.
   
A területet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója sem rejti véka alá a véleményét, hogy nem örül a megnövekedett érdeklődésnek, a sorban befutó stáboknak, de nyilatkozni nyilatkozik. Hangsúlyozza, hogy az anyák félelme miatt nem örül a média érdeklődésének.

 


   
Haraszti István azt mondja, a hét elején a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kereste meg őket, hogy anyáknak és gyermekeinek szeretnének "húsvéti pihenést biztosítani". Hozzáteszi, ők örömmel fogadnak minden vendéget, és csak most tapasztalja, hogy milyen félelmet okoz a sajtó ezeknek az embereknek.
    
Az adatokra térve közli, hogy 172 vendégük érkezett Gyönygyöspatáról délelőtt tíz körül, akiknek vasárnapig foglaltak szállást.
   
Eredetileg háromszáz helyet akartak náluk foglalni - idézi fel -, de csak annyi embert fogadtak be, amennyi szabad helyük volt, mert telt házuk van a hétvégén.
   
"Ami bűnt elkövetnek ebben az országban, azt emberek követik el, teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszínük, melyik felekezethez tartoznak, vannak jó és vannak rossz emberek, mi a jókat szeretnénk itt fogadni" - mondja az igazgató, aki indul tovább, hogy forgatócsoportoknak nyilatkozzon.
   
Eközben odakint gyülekeznek a gyönygyöspatai családok, mert kora délután kezdődik az ebéd. A nagyobb gyerekeket innen-onnan kell összeszedni, mert közülük sokan  - elsősorban a kicsik - szemmel láthatóan élvezik a kényszerű nyaralást, ezért gyorsan birtokba vették a tábort. Ahogy a beszélgetésekből kiderül, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából többi között zsírkrétát, műanyag játékokat és focilabdát is kaptak. Utóbbival a fiúk passzolgatnak az ebédlőtől nem messze.


Harci tábor Gyöngyöspatán: kiköltöztettek 300 romát

Kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.

Az egyik szervező közlése szerint a kiköltöztetetteket a csillebérci ifjúsági központban szállásolják el, az autóbuszok már meg is érkeztek Budapestre.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke elmondta, hogy a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével zajlott. Utalt arra, hogy a Véderő a korábbi bejelentés szerint péntektől vasárnapig tartja a harci tábort Gyöngyöspatán.

 


   
Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője az MTI-nek  azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.
   
Hozzátette, hogy a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket. Péntek délutánra országgyűlési képviselőket és nemzetközi jogvédőket várnak a helyszínre - közölte Bangó Tamás.
   
Amikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára.


A Biztonsági Tanácshoz fordulna a Roma Polgárjogi Mozgalom

A Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint amennyiben Magyarország nem hajlandó megvédeni a cigány embereket, nincs más lehetőség, mint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak. Horváth Aladár pénteken Gyönygyöspatán közölte, kezdeményezni fogják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tárgyalja meg Magyarország helyzetét, azt, valós veszély-e a káosz, valós veszély-e a szélsőjobboldali puccs, számítaniuk kell-e a cigányoknak arra, hogy tovább folytatódik a faji és szociális kirekesztésük.
   
A kisebbségi jogvédő úgy fogalmazott: Gyöngyöspatáról "kivonult a köztársaság", és ahonnan "kivonul a demokrácia", oda bevonulnak "a barbárság szabadcsapatai".
   
Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig.
   
A jogállamiság kivonulásának az lehet az egyik oka - mondta -, hogy nincs politikai akarat az intézményrendszer működtetésére, vagy képtelenné válik a jogállami intézményrendszer a működésre. Ebben a helyzetben a cigányság vagy felveszi a kesztyűt és erőszakkal válaszol, vagy arra kéri a világ országait, hogy fogadják be őket, vagy a nemzetközi szervezetek segítségét kéri - tette hozzá.

 

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cigányság nem akar az erőszakra erőszakkal válaszolni; a nemzetközi hatalmi rendszer segítségére lehet azonban szükség ahhoz, hogy Magyarországon egy európai uniós országnak megfelelő közrend és közbiztonság működjön.
   
A sajtótájékoztatót a Klapka u. 5. szám alatti ház előtt tartották, az előtt az épület előtt, amelynek ablakát a múlt szombatról-vasárnapra virradóra kővel ismeretlenek bezúzták. Baranyi Tamás a ház tulajdonosa a sajtótájékoztatón azt állította, hogy sötét ruhás, kopaszra nyírt emberek követték el a támadást.
   
A rendőrség korábban azt a tájékoztatást adta, hogy garázdaság miatt indítottak eljárást, ismeretlen tettes ellen.



A rendőrség nem tudott a kiköltöztetésről, abban nem vett részt

A gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott, abban nem vettek részt - mondta a Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az MTI tudósítójának a helyszínen.

Soltész Bálint közölte: péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén. A Gyöngyöspatán jelen levő rendőrök számáról nem adott tájékoztatást.

 



A megyei rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség emberei is részt vesznek a cigánytelep és a Véderő tábora közötti sáv lezárásában - tapasztalta az MTI tudósítója.
   
A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett mára, az MTI tudósítója körülbelül 50 embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.

 


   
Péntek reggel 276 roma nőt és gyereket indítottak útnak Gyöngyöspatáról Csillebércre a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.
   
Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy a kiköltöztetés után csak férfiak maradtak a településen. A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - tette hozzá. Tájékoztatása szerint csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza: a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.


Mentik a roma nőket és gyermekeket Gyöngyöspatáról a Véderő tábora miatt

Kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt - közölte Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke az MTI-vel. Az egyik szervező közlése szerint a kiköltöztetetteket a csillebérci ifjúsági központban szállásolják el, az autóbuszok már meg is érkeztek Budapestre.

Farkas János elmondta, hogy a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével zajlott. Utalt arra, hogy a Véderő a korábbi bejelentés szerint péntektől vasárnapig tartja a harci tábort Gyöngyöspatán.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője az MTI-nek  azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.

Hozzátette, hogy a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket. Péntek délutánra országgyűlési képviselőket és nemzetközi jogvédőket várnak a helyszínre - közölte Bangó Tamás.

Vöröskereszt-önkéntes: ha a Véderő "gyakorlata" befejeződik, a romák hazautaznak

Richard Field amerikai-magyar üzletember, a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, az MTI-nek megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Azt mondta, ha a Véderő "gyakorlata" befejeződik, a romák hazautaznak.

Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.(Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója pénteken azt mondta az MTI-nek, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.)
   
Richard Field az MTI-nek elmondta: a vöröskereszt úgy gondolta, "nem ártana" legalább a nőket és a gyerekeket elköltöztetni három napra, a tábor idejére, mivel a tábort közvetlenül a cigánysor mellé szerveztek.
   
Elmondta, hogy a romákat szállító buszok reggel 8 órakor elhagyták a települést. "Teljesen zökkenőmentesen zajlott le a dolog, profi módon meg volt szervezve" - mondta. Hozzátette, hogy a helyi roma vezető, Farkas János házról házra járva magyarázta el a családoknak, miről van szó. Azt mondta, minden asszonyt és gyerekeket kiköltöztettek a cigánytelepről, számításaik szerint 323 ember hagyta el Gyöngyöspatát. Hozzátette, "ha a Véderő gyakorlata befejeződik, a romák hazautaznak".
   
Tájékoztatása szerint a kiköltöztetési akciót a Magyar Vöröskereszt finanszírozta; úgy tudja, a szervezetnek külön kerete van ilyen esetekre. Az amerikai-magyar üzletember, aki korábban jelentős összeggel támogatta az LMP választási kampányát, elmondta: a gyöngyöspatai romák kiköltöztetése mögött nincs politikai erő, az akciót csak a vöröskereszt szervezte meg.

 

   
Elmondta, azért tartotta fontosnak, hogy személyesen is leutazzon Gyöngyöspatára, mert alapítványán keresztül támogatja a rászorulókat, és az Amerikai Ház Alapítvány már több segélyakcióban együttműködött a vöröskereszttel. "A tavalyi 200 tonna után idén 600 tonna élelmiszert biztosítunk a Magyar Vöröskeresztnek" - mondta, megjegyezve, hogy a segélyakciók keretében sok, romák lakta településen járt, Gyöngyöspatán is.
   
"Éreztem a romák félelmét, hogyne félnének" - mondta az üzletember és utalt arra, hogy a településen az előző hétvégén is volt egy félkatonai felvonulás, és megvertek egy cigány gyereket. "Egész éjszaka terrorizálták őket, lementek, kopogtattak a házaikon, köveket dobáltak az ablakokra" - mondta.
   
Kifejtette, nem lehetett tudni, hogy a Véderő milyen fegyverekkel tart a hétvégén katonai gyakorlatot, használnak-e éles lőszert. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a gyakorlatot közvetlenül a cigánysor mellett tartják meg. Arról is beszélt, hogy a cigányok házai melletti domboldalban reggel már feltűntek a Véderő mozgalom vörös sapkás tagjai.
   
Richard Field majdnem 5 millió forinttal támogatta a Lehet Más a Politikát (LMP) - írta tavaly márciusban a Népszava és a Magyar Nemzet részben az index.hu internetes portálra hivatkozva. A Budapesten élő amerikai vállalkozó pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy valóban támogatást nyújtott az LMP-nek.
   
A lapértesülés szerint a 44 éves üzletember 1990-ben alapította budapesti cégét. Field egyebek között befektetői kapcsolatokkal, stratégiai tervezéssel, projektfejlesztés és menedzselés felügyeletével foglalkozik; az Amerikai Ház Alapítvány1994 és 2006 között Magyarországon több mint 5,5 milliárd forint értékben épített lakó-, kereskedelmi és irodaépületeket.
   
Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője az MTI megkeresésére elmondta, pártjának képviselői nem utaztak Gyöngyöspatára.


Több száz rendőr érkezett a településre

Csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át - közölte Bangó Tamás, a reggeli kiköltöztetési akció egyik szervezője az MTI-vel.

A Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke hozzátette: a rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették.

 

 

Bangó Tamás elmondta azt is, hogy a Heves megyei településre érkezett több országgyűlési képviselő, jelen vannak továbbá aktivisták, jogvédők, nemzetközi segélyszervezetek és több nagykövetség munkatársa is.

A csillebérci gyermektábor mellett néhány fővárosi szállodába is költöztettek családokat - közölte a szervező.

A rendőrség nem tudott a kiköltöztetésről, abban nem vett részt

A gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek kiköltöztetésről a rendőrség nem tudott, abban nem vettek részt - mondta a Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az MTI tudósítójának a helyszínen.

Soltész Bálint közölte: péntek reggeltől húsvéthétfő reggel 6-ig fokozott rendőri ellenőrzést tartanak a gyöngyösi kapitányság teljes illetékességi területén. A Gyöngyöspatán jelen levő rendőrök számáról nem adott tájékoztatást.

A megyei rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség emberei is részt vesznek a cigánytelep és a Véderő tábora közötti sáv lezárásában - tapasztalta az MTI tudósítója.

A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett mára, az MTI tudósítója körülbelül 50 embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.

Vöröskereszt: helyi civilek kérték a nők és a gyermekek "táboroztatását"

A Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". Erről Selymes Erik, a szervezet főigazgatója beszélt pénteken az MTI-nek.

A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a "táboroztatás", Selymes Erik nem akart beszélni.

 

 

LMP: takarodjon a Véderő Gyöngyöspatáról!

"A Véderő pakoljon, menjen haza, és vigye magával azokat a visszataszító eszméket is, amelyeknek parlamenti támogatója a Jobbik" - közölte Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja pénteken az MTI-vel annak kapcsán, hogy reggel 276 roma nőt és gyereket indítottak útnak Gyöngyöspatáról a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.

A közlemény szerint a Véderő nevű "szélsőjobboldali, paramilitáris szervezet" önvédelmi és kiképzőtábort nyitott a településen, ahol fegyverismeret, lövészet, közelharc oktatása a program.

"Ilyen erőszakos, a lakosság megfélemlítésére összeverődött félkatonai alakulatoknak nincs létjogosultsága, és nincs keresnivalója az ország egyetlen településén sem. Aljas és gyáva dolog a magántulajdon mögé bújva a védtelen lakosságot – köztük nőket és gyerekeket – fenyegetni, akik a mai és holnapi napon civilekkel közösen a Föld Napján, egy úgynevezett Munkakarnevál keretében épp a falut akarják rendbe tenni, csinosítani" - áll a kommünikében.

Az LMP felszólítja a rendőrséget és a Belügyminisztériumot, hogy minden eszközzel lépjen fel "a tömeges megfélemlítés ellen, és teremtsen olyan helyzetet, hogy a lakóhelyén mindenki biztonságban érezhesse magát".

Politikai menedékjogot kérnek a gyöngyöspatai romák
 
Az USA és Kanada segítségét kérik a gyöngyöspatai romák, akik politikai menedékjogot szeretnének kapni a két országtól. Pénteken délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, ahol részletesen ismertetik a terveiket - közölte a Roma Sajtóközpont. Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!