Belföld

2011.04.22. 11:23

Politikai menedékjogot kérnek a gyöngyöspatai romák

Az USA és Kanada segítségét kérik a gyöngyöspatai romák, akik politikai menedékjogot szeretnének kapni a két országtól. Pénteken délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, ahol részletesen ismertetik a terveiket - közölte a Roma Sajtóközpont.

Napló Online

"Itt nincs jövőnk, megölték minden reményünket" – mondta Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom egyik vezetője azután, hogy - a Véderő provokációjától tartva - reggel közel háromszáz nő és gyerek hagyta el a települést a Vöröskereszt segítségével. Miután Gyöngyöspata polgármestere, Tábi László a héten lemondott, a helyiek biztosak abban, hogy jobbikos politikus kerül majd a székébe.

Csemer László helyi polgárjogi aktivista szerint a politikai menedékjog maradt az egyetlen megoldás. "A Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelenése, a járőrözés félelmet keltett a romákban, főleg a nőkben és a gyerekekben" – mondta Csemer László, aki azért tartotta szükségesnek a menekülést, hogy elkerüljék az érintettek újabb megrázkódtatását - közölte a Roma Sajtóközpont.

Gyöngyöspatán közel négyszáz rendőr igyekszik fenntartani a rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!