Belföld

2011.07.18. 07:45

Somló hangja - Dallal, tánccal és borokkal

A korábbinál visszafogottabb költségvetéssel, kicsit kevesebb programmal, de hangulatosabb körülmények között, nagyobb érdeklődés mellett és sikerrel zajlott a harmadik alkalommal megrendezett Somló hangja fesztivál a megyei kórház szanatóriumaként működő Erdődy-kastély parkjában.

Győrffy Árpád

A rendezvény egyik kigondolója és névadója, magánszemélyként, vállalkozóként és a Somló-hegy Alapítvány elnökeként is támogatója, Tornai Tamás szombat esti beszélgetésünkkor nagyon elégedett volt az idei fesztivál kapcsán kialakult helyzettel.
 
- Mi nem önmagában azért indítottuk el ezt a programsorozatot, hogy legyen egy újabb kulturális rendezvény. Itt élünk egy térségben, amelyik hosszú idő óta komoly gazdasági problémákkal küzd. Gyakorlatilag megszűnt az élettér, a települések lefelé menő ágba kerültek. Miközben rendkívül szép a környezetünk, a térség elhelyezkedése is nagyon szerencsés, hiszen fontos gazdasági pontok vannak körülöttünk.

 



Az adottságaink alapján esélyt látunk arra, hogy a térség ismét felemelkedjen, de tudjuk, hogy ez magától nem történik meg, nekünk is tenni kell érte. Ennek a munkának egyik eleme ez a rendezvénysorozat. A dal, a tánc, a finom borok kóstolása, a kellemes környezet idevonz olyan embereket is, akik másképp talán nem jönnének el a környékünkre. Lehetőséget ad arra, hogy kedvező hírekkel szerepeljünk a médiában. Aki idejön, megszeret bennünket, megszereti a finom borainkat és más termékeinket, ami ösztönzőleg hat a vállalkozások működésére - mondta érdeklődésünkre a vállalkozó. Szerinte az idei rendezvény megtartása segítheti a tavaly októberi katasztrófa miatt és az azóta eltelt kilenc hónap során felhalmozódott lelki feszültségek oldását is.

 



Elégedett volt az idei rendezvény fogadtatásával a főszervező, Kovács Norbert, Cimbi is.
 
- Azt gondolom, hogy hosszú távra szóló kezdeményezéseket csak lépésről lépésre lehet felépíteni. A színpadi műsoroknál és a kiegészítő programoknál is kezdetektől ragaszkodtunk a minőséghez, mostanra elértünk azt, hogy a közönség is megszerette a rendezvényt, igazolta, hogy jó irányba indultunk el, hiszen megtalálták az értéket. Elértük azt, hogy igazi, egészséges fesztiválhangulat van, amit a jövőben már csak meg kell őrizni.

A somlói rendezvény kapcsán megkerülhetetlen a pénz kérdése. Arról már mi is többször írtunk, hogy az idei fesztivál megszervezésénel a korábbinál jóval kevesebb pénzből kellett gazdálkodniuk a szervezőknek, de a hírek szerint még tavalyi rendeznivalók is akadnak.

 


 
- Ha valamire ígérvényünk van, akkor azt mindenképpen tartanunk kell. A problémákat korábban az okozta, hogy mi nem jutottunk hozzá azokhoz a pályázati támogatásokhoz, amit nekünk ígértek. Azonban ez sem ment fel bennünket az általunk adott ígérvények rendezése alól, így természetesen ezeket rendezni is fogjuk. Bízunk abban, hogy a jövőben megfelelően működnek majd a tőlünk független dolgok is, de a tervezésnél ezután csak arra építhetünk, amit mi garantáltan biztosítani tudunk - reagált Tornai Tamás.

 



Kovács Norbert szerint a Somló hangja fesztivál fellépői, közreműködői bizalommal vannak irántuk, tudják, hogy vétlenek az esetleges problémákban. Látják azt is, hogy jó irányba mennek a dolgok, s türelemmel várnak.
 
- Az idei rendezvénnyel minden rendben van, abban bízok, hogy a korábbi gondok is mielőbb rendeződnek. A negyedik alkalommal és a távolabbi jövőben pedig szépen fejlődik tovább a Somló hangja.


Támogatók és segítők

A dobai, a somlóvásárhelyi és a devecseri önkormányzat pénzt adott a programhoz. A megyei önkormányzat, illetve a megyei kórház ingyenes hellyel segítette a rendezvény lebonyolítását. Támogatóként bekapcsolódott a térségi Leader egyesület is. A rendezvény biztosítását idén a vásárhelyi, a karakószörcsöki és a borszörcsöki polgárőrök adták a devecseri rendőrökkel együttműködve. Sok magánszemély önként segített.






Szerintem

Talán volt, akit meglepett a péntek délutáni programban a "jutalomosztás". A Memento 2010 Alapítvány adott át akkor emlékplaketteket, okleveleket azoknak, akik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa idején saját életüket, testi épségüket is kockáztatva mentették mások életét, értékeit, vagy szabadságot vettek ki azért, hogy másokért dolgozhassanak önként. Az elmúlt évben több kitüntetés átadására is sort kerítettek, de ez volt az első, amikor azokról a helyiekről beszéltek név szerint is dicsérően, akik nem munkaköri kötelességként tették, amit a szívük diktált. Erről is szól az idei Somló hangja.

Győrffy Árpád

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!