Belföld

2011.08.26. 04:44

Markáns feladatot kapnak a megyei önkormányzatok

Teljesen új és markáns feladatot kapnak majd a megyei önkormányzatok az ősszel a Parlament elé kerülő önkormányzati törvény szerint; a megyei önkormányzatok intézményeit ugyanis az állam, pontosabban a kormányhivatalok vehetik át a pénzügyi forrásokkal és minden adósságukkal együtt - hangzott el azon a csütörtöki sajtóbeszélgetésen, amelyet Demeter Ervin kormánymegbízott és Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke tartott Miskolcon.

MTI

 Az önkormányzatok és az állam közötti feladatelosztási rend főbb pontjairól Demeter Ervin azt mondta: a megyei önkormányzatok abban állapodtak meg a kormánnyal, hogy jövő év január elsejétől az intézmények fenntartását - az ezzel járó költségekkel együtt - az állam veszi át. A változás elsősorban az oktatási- és az egészségügyi intézményrendszert érinti, amely első lépésként a kormányhivatalokhoz kerül. Kizárólag a bölcsődei és óvodai ellátás marad önkormányzati fenntartásban - tette hozzá.
   
Mengyi Roland szerint a szocialista kormányzat évente körülbelül kétmilliárd forintot vont ki a megyei önkormányzatok költségvetéséből. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat tevékenységének 99,3 százaléka jellemzően kötelezően ellátandó állami feladat. A forráskivonás miatt azonban az intézmények fenntartása piaci források bevonása mellett sem működtethető veszteség nélkül - hangsúlyozta.
   
Mint mondta, "a nemzeti ügyek kormánya nem kívánja feladni a vidék Magyarországának intézményellátásban betöltött szerepét", ezért kerülnek át a jövőben az intézményfenntartói feladatok az államhoz.
   
A megyei önkormányzatokhoz ugyanakkor fejlesztéspolitikai teendők kerülnek, amelyek eddig a regionális-, vagy a megyei fejlesztési tanács, és egyéb ágazati minisztériumok hatáskörébe tartoztak. Tételesen a területfejlesztés, a településfejlesztés és a kapcsolódó kiegészítő feladatok - ismertette. 
  
Kiemelte: a munka nem projekt, hanem programalapú tervezéssel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy komplex, a párhuzamosságokat elkerülő területfejlesztési politika tartozik a jövőben a megyei önkormányzatokhoz. Programalapon történik a gazdaság szerkezetének átalakítása, a mezőgazdaság-, ipar- és szolgáltatás-fejlesztés - részletezte.
   
A tervezés mellett a fejlesztéshez szükséges források hozzárendelése is a megyei önkormányzat feladatköre lesz.  Az országos területfejlesztési terv alapja pedig a megyék területfejlesztési programja, amelyek a települések fejlesztési terveire épülnek.
   
Véleménye szerint a komplex, globálisan kezelt területfejlesztési politika - a helyi tapasztalatokat, viszonyokat figyelembe véve - a gazdaság teljesítményét 50-80 százalékkal növelheti, köszönhetően a helyben született döntések hatékonyságának. Emellett a megyei önkormányzat a jövőben kötelező feladatként látják majd el a gazdaságélénkítő szerepet: ilyen az agrár- és vidékfejlesztés, az épített és természeti környezet védelme, az energiaellátás, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági- és infrastrukturális fejlesztés, továbbá a hulladékgazdálkodással és a kéményseprői ipari közszolgáltatással összefüggő feladatok.
   
Mengyi Roland kitért arra, hogy társadalmilag és gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos a határon átnyúló együttműködésekben való aktívabb részvétel, valamint az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése, amelyben a megyei önkormányzatnak továbbra is fontos szerepet kell vállalnia.
   
"Végre a megyei önkormányzat azokat a feladatokat végezheti, amelyek a megyében élők számára a legfontosabbak" - jegyezte meg a közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!