Belföld

2012.01.24. 15:29

Göncz Kinga: Magyarország az Orbán-kormány áldozata

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP) képviselő szerint Magyarországot "a látszatdemokráciát építő Orbán-kormány áldozatának" tekintik Európában.

MTI

A politikus a KDNP hétfői közleményére reagált, amelyben a párt Göncz Kinga visszahívását követelte, mert véleményük szerint méltatlanná vált a magyar választók képviseletére, miután egy hírportálon megjelent nyilatkozatában kijelentette: "iszonyú rossz" Magyarország polgáraként jelen lennie Brüsszelben, "szeretne végre egy nagyon unalmas országot képviselni az EP-ben, amilyen például Magyarország".

Göncz Kinga az MTI-hez kedden eljuttatott válaszában kiemelte: azok a magyar választók, akik 2009-ben az uniós törvényhozásba juttatták, éppúgy aggódnak a magyar demokrácia állapota miatt, mint ő maga. "Azt várják, hogy képviselőik az európai értékeket tiszteletben tartva tevékenykedjenek Strasbourgban és Brüsszelben, és ne a magyar kormánypolitika propagandistáiként" - mondta.

Hangsúlyozta: a kormánypártoknak a szabad sajtó, a szabad és független intézmények, a független igazságszolgáltatás ellen viselt "szabadságharca" nem Magyarországot, hanem az Orbán-kormányt hozza "kínos és védhetetlen helyzetbe a nemzetközi színtéren".

Magyarországot Európában "egy tekintélyelvű, látszatdemokráciát építő kormány áldozatának tekintik", erről tanúskodik több nemzetközi szervezet, például az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a kormány politikáját bíráló állásfoglalása, és az EP-ben folytatott viták.

Utóbbival kapcsolatban Göncz Kinga azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök szerdai beszéde súlyos ténybeli tévedéseket tartalmazott, ugyanis azt állította, egyetlen kritika sem szólt az alaptörvényről, holott a bírók nyugdíjkorhatárának az Európai Bizottság által is kifogásolt megváltoztatása az alkotmányban is szerepel.

Európában azt látják, hogy miközben Orbán Viktor Strasbourgban és Brüsszelben "európainak próbál látszani", Magyarországon az EU-t használja fel arra, hogy "közös ellenség köré teremtsen egységet" - közölte a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!