Belföld

2012.02.21. 07:09

Szétfagyott vízórák

Megyei körkép - Rekordmennyiségű vízóra fagyott el az elmúlt hetek hideg időjárása miatt - tájékoztatott a Bakonykarszt és a DRV Zrt.

Szabó Péter Dániel

Az elmúlt hetek hideg időjárása megviselte az ivóvíz-hálózatokat is. A megszokottnál tízszer többen jelentettek be elfagyott mérőórát, vezetéket.
 
- Rekordot döntött az idei év, az elmúlt három hétben az ilyenkor megszokottnál tízszer több, összesen 322 darab elfagyott mérőórát jelentettek be a fogyasztók. Emellett negyvennél többször riasztották  szakembereinket elfagyott tűzcsaphoz, vezetékhez - mondta el kérdésünkre Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. A megye 120 településén szolgáltató cég vezetője hangsúlyozta, a víkendházak tulajdonosai mielőbb ellenőrizzék vízórájukat, hogy feleslegesen ne folyjon el víz.

Az extrém időjárás komoly problémákat okozott a házi ivóvízhálózatokon, közölte kérdésünkre Dónucz László, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. ügyfélszolgálati vezetője. - Február első két hetében a rendkívüli hideg miatt közel 800 vízmérő fagyott el a DRV hat megyére kiterjedő  területén. Több esetben úgynevezett jégdugó keletkezett a házi vezetékhálózaton, mely megakadályozta az ivóvíz továbbáramlását és kiengedését a csapokból - mondta el Dónucz László, majd hozzátette, a DRV Zrt. üzemeltetésében lévő vezetékhálózaton komolyabb meghibásodások nem voltak, folyamatos az ivóvízellátás.
 
- A cég központi hibadiszpécser-szolgálatához nagyságrendileg kétszer, esetenként háromszor annyi bejelentés érkezett február első felében, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Fontos kiemelni azonban, hogy a mostani meghibásodásokat alapvetően az ingatlanokat folyamatosan használó állandó fogyasztók jelzik, így feltételezhető, hogy a nyaralótulajdonosok még nem is szembesültek az esetleges problémákkal - jegyezte meg.

Érdemes kiemelni, hogy a vízmérők fagy elleni védelme, a vízmérőakna megfelelő szigetelése és a nem használt ingatlanok téli víztelenítése a fogyasztók feladata. Erre a szolgáltatási szerződésben is rögzített kötelezettségre a víziközmű-cégek minden évben felhívják a figyelmet.

Az elfagyott mérőóra cseréje akár 27 ezer forintjába is kerülhet a fogyasztónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!