Belföld

2012.02.04. 11:33

Tisztelgés Bob Marley emléke előtt

Budapest - A Ladánybene 27 zenekar szervezésében immár hagyományosan koncertet rendeznek Bob Marley születésnapján: a több mint két évtizede elhunyt reggae-zenész munkássága előtt mások mellett az LB27, Fábián Juli, Gregory G.Ras és a Dubaku is tiszteleg február 10-én a fővárosi A38 hajón.

MTI

A világ számos pontján szerveznek hosszú ideje minden februárban koncerteket és fesztiválokat a reggae legnagyobb hatású énekese, dalszerzője és zenésze, az 1981-ben elhunyt jamaicai Bob Marley tiszteletére, akinek február 6-án van a születésnapja. Magyarországon 2005 óta tarjuk meg az LB27-Marley emlékesteket - tájékoztatta a Ladánybene 27 vezetője, Bodnár Tibor az MTI-t.

A Ladánybene 27 indulásakor, az 1980-as évek közepén egyedül játszott reggae-t Magyarországon. Ők voltak az úttörők, napjainkban a műfaj és az ahhoz kapcsolódó stílusok - elsősorban a ska és a dancehall - fiatal képviselői, elsősorban az Irie Maffia és a PASO hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Az LB27 pedig megmaradt a roots reggae, a gyökerek színvonalas képviselőjének.

"A Ladánybene 27 1996-ban külön albumot szentelt Marley emlékére, három évvel később közös koncertet adott Jamaicán Marley egykori zenekarával, a Wailers-szel" - mondta Bodnár Tibor. Bob Marley idén lenne 67 éves.

A február 10-i esten az A38-on a házigazda Ladánybene 27 (Árokszállási RasTamás dobos, Bodnár Tibor gitáros, Bokó Zoltán billentyűs, Hertelendi "Rasta" István basszusgitáros, László M. Miksa énekes, Kálmán András billentyűs) kiegészül fúvósaival, Görögh Dániel trombitással, Pásztor Ákos szaxofonossal és Ladányi Ádám harsonással, a ritmusszekciót Krecsmáry Zsolt dobos erősíti, a vokált Mr.Roul NO, beszáll CéAnne és Doki, valamint Fábián Juli, a hazai zenei élet egyik legizgalmasabb hangú fiatal énekesnője is, aki két lírai Marley-dalt énekel a csapattal.

Fellép a Dubaku, amely a hazai reggae színtér két kiváló zenekarából, az Another Day és a Budapest Riddim Band tagjaiból verbuválódott, és énekel Gregory G.Ras, a Riddim Colony frontembere is. A koncertek előtt, után és között Marley-közeli zenék (remixek, ritkaságok, zenésztársak muzsikái) szólnak Selecta Áfonya lemezeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!