Belföld

2012.03.21. 20:33

Az EB elé kerül a távközlési különadó ügye

Az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében.

MTI

A Reuters hírügynökség birtokába jutott dokumentumok szerint a bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében viszi az ügyet az unió legfelsőbb bírói testülete elé.

Az okmányok szerint Magyarország komoly bírságra számíthat, amennyiben nem módosítja a különadóra vonatkozó törvényt, amelyet 2010-ben vezetett be a költségvetési hiány csökkentése céljával.

A Reuters szerdai közlése szerint Magyarország két ízben - az ez irányú kérések ellenére - sem hozta összhangba adószabályozását az EU-joggal.

Az Európai Bizottság a távközlési különadó miatt tavaly márciusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A kormány továbbra sem kívánja módosítani az ágazati különadóról szóló törvényt, mert álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar szabályozás teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy korábbi közleménye szerint az Európai Bizottság által említett irányelv a távközlési szektort érintő különadót illetően semmiféle kötelezettséget nem állapít meg, és - mivel a közvetlen adózás tagállami hatáskör - nem is állapíthat meg.

Az uniós távközlési szabályozás és az úgynevezett engedélyezési irányelv pontosan meghatározza, hogy a tagállamok milyen díjakat vethetnek ki a távközlési szolgáltatókra és hálózatüzemeltetőkre. A távközlési vállalatokra kivetett díjak csak bizonyos igazgatási és szabályozási költségeket fedezhetnek.

Franciaországban 2009 márciusában 0,9 százalékos különadót vetettek ki a távközlési vállalatok 5 millió eurón felüli évi bevételére. Spanyolországban 2009 szeptemberében hasonló különadót vetettek ki a távközlési cégekre, mindkét ország esetében az ügyet az Európai Bíróság elé vitték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!