Belföld

2012.03.26. 17:29

John Malkovichot rendezni hívta a Vígszínházba Eszenyi Enikő

Nagy sikerű, március 25-i vendégszereplése után rendezőként is meghívta a Vígszínházba John Malkovich amerikai színészt Eszenyi Enikő, a budapesti teátrum igazgatója.

MTI

John Malkovich a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében bemutatott, Michael Sturminger által írt és rendezett, Pokoli vígjáték - egy sorozatgyilkos vallomásai című monodrámában lépett fel a Vígszínházban. Eszenyi Enikő a művészt az előadás után baráti találkozóra hívta meg - tájékoztatta a teátrum hétfőn az MTI-t.

 

 

A közlemény szerint kötetlen, fesztelen hangvételű beszélgetésen a társulat tagjai is részt vettek, a találkozó végén pedig Eszenyi Enikő rendezni is meghívta John Malkovichot.

A világhírű színész mosolyogva fogadta a felkínált lehetőséget: "nagy örömmel jövök, hiszen gyakran rendezek színházi előadásokat szerte a világon. Csupán a darab és az időpont függvénye, hogy eleget tudok-e tenni a meghívásnak" - idézi a Vígszínház közleménye az amerikai művészt, aki hétfőn utazott el a magyar fővárosból.

John Malkovich eredetileg március 17-én mutatkozott volna be a budapesti közönségnek, de januári térdműtétét követően csak az orvosok által előírt pihenőidő letelte után léphetett újra színpadra.

A színész a március 25-i előadás előtt az MTI kérdésére elmondta: a nézőket valószínűleg inkább filmjei vonzzák, de a filmkészítésben rengeteg dolgot figyelembe kell venni, a színházban azonban el lehet tekinteni ezektől.

"Godard azt mondta, egy filmbe kell egy lány vagy egy pisztoly. A színházban egyikre sincs szükség, lehet az egy fiú és egy magnó is, vagy épp semmi. Lehet szöveg, de arra sincs szükség mindenáron" - fejtette ki az MTI kérdésére. Szerinte a színház a "legszemlélődőbb" művészet. "A zene például az agy 'legfejlettebb' részét szólítja meg, és az ember nem is tudja kivonni magát alóla. A színház alól igen, még ha épp nézi is" - mondta. "A színház szemlélődővé tesz és elgondolkoztat arról, hogy egy helyzet miként tükröződik az ember saját életében."

 

 

OLDALTÖRÉS: Színházi világnap - Az idén John Malkovich üzenetét olvassák fel

 

 

 

John Malkovich amerikai színművész üzenetét olvassák fel a színházakban az előadások előtt az idei színházi világnapon, március 27-én, kedden. Az ünnep alkalmából a kecskeméti Katona József Színházban jótékonysági gálaestet és díjátadót tartanak a MASZK Országos Színészegyesület szervezésében.

Az ötvenedik színházi világnap alkalmából kedden számos programmal várják a közönséget a színházak, színházi szervezetek. Az eseményhez kapcsolódva szombaton pedig - az idén első alkalommal - megrendezik Budapesten a színházak éjszakáját is.

A színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnap ez évi üzenetét. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) John Malkovich amerikai színművészt kérte fel, hogy a színházak számára írjon köszöntőt az ötvenedik színházi világnapra.

Az amerikai művész a színházakban dolgozó társainak, barátainak küldte gondolatait. "Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek" - fogalmazott.

"Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket" - olvasható John Malkovich üzenetében.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es határozata alapján 1962 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Budapesten a színházi világnapon az idén 60 éves Bajor Gizi Színészmúzeum a Sufni G'ART'N elnevezésű kulturális helyszínen várja a közönséget 17 órától. A rendezvényen Békés Italával és Polgár Csabával a színházi múltról és jelenről beszélgetnek, Bajor Gizi és Gobbi Hilda alakját idézik fel fotókkal, történetekkel. Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista közreműködésével nosztalgiaestet tartanak, és felolvasószínházat is láthat a közönség A század gyermekei címmel.

A Független Előadóművészeti Szövetség a MU Színházban 18 órára szervezett programjának témája a független, nem normatív alapon fenntartott előadóművészeti szervezetek támogatási és szponzorációs lehetőségeinek értelmezése. A szakmai fórumon Csomós Miklós főpolgármester-helyettes mond köszöntőt.

A Pinceszínházban megrendezett hatnapos VI. Nemzetközi Monodráma Fesztivál zárónapja esik a színházi világnapra: kedden Nori Sawa bábos, Csuja Imre színművész és Szabó Sándor gitáros lép fel a rendezvényen.

A színházi világnap alkalmából Magyarországon az idén is odaítélik a Gobbi Hilda-, a Soós Imre- és a Vámos László-díjakat, valamint az Amphiteátrum-díjat is, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismeréseket az idén először nem a fővárosban, hanem a kecskeméti Katona József Színházban adják át jótékonysági és díjátadó gálaest keretében, amelyet a MASZK Országos Színészegyesület szervez.

A színházi világnapon adják át a Kállai Ferenc-életműdíjat is a Magyar Színházban; az idén második alkalommal odaítélt elismerést egy-egy húsz éve a társulatnál dolgozó színész, és technikai munkatárs veheti át.

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja kezdeményezésére létrehozott Hevesi Sándor-díjat az idén március 31-én, a színházak éjszakáján adják át a Radnóti Színházban. A díjat évente három olyan művész, kultúraközvetítő kapja a világnap alkalmából, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért.

A világnaphoz kapcsolódva - a múzeumok éjszakájának mintájára - az idén első alkalommal rendezik meg a színházak éjszakáját Budapesten: március 31-én a fővárosi teátrumokban rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!